Svi koristimo želatin za pravljenje želiranih deserata, kao i za druga kulinarska iskušenja. Može se naći u prodavnicama kako u prahu, tako i u granulama i trakama.
Želatin se može koristiti u kulinarstvu, ali moramo napomenuti da je takođe veoma koristan i važan za ljudsko telo.
Poreklo želatina je životinjsko. To je protein koji nastaje hidrolizom kolagena iz kostiju ili hrskavice životinja koje su dugo kuvane u vodi.
I evo šta se u stvari nalazi u želatinu:
Želatin je 99% protein, ali je njegova hranljiva vrednost mnogo niža od ostalih izvora proteina. Želatin sadrži izuzetno mnogo neesencijalnih aminokiselina, naime glicina i prolina. Međutim, nedostaju mu esencijalne aminokiseline. Evo količine aminokiselina koje sadrži:
- glicin - 21%;
- prolin - 12%;
- hidroksiprolin - 12%;
- glutaminska kiselina - 10%;
- alanin - 9%;
- arginin - 8%;
- asparaginska kiselina - 6%;
- lizin - 4%;
- serin-4%;
- leucin - 3%;
- varin - 2%;
- fenilalanin - 2%;
- treonin - 2%;
- izoleucin - 1%;
- hidroksilizin - 1%;
- metionin;
- histidin
A koristi od želatina su brojne:
- pomaže varenju čineći ga mnogo lakšim;
- pomaže u jačanju srca;
- pomaže kod očuvanja snage kostiju, zglobova, hrskavica i mišića;
- podržava imunitet;
- čini san boljim;
- značajno smanjuje nivo holesterola u krvi;
- usporava starenje;
- pomaže koži da bude zdravija i elastičnija jer sadrži veliku količinu kolagena.
A evo i šta je još u želatinu za dozu od 100g:
- kalorije - 355;
- kalorija iz masti - 4;
- ugljeni hidrati - 0,7;
- proteini - 87,2 g;
- voda - 11,58 ml;
Želatin u prahu sadrži:
- folat - 30 mg;
- holin - 38,5 mg;
- riboflavin - 0,2 mg;
- niacin - 0,1 mg;
Ova vrsta želatina sadrži i neke minerale:
- natrijum - 196 mg;
- kalcijum - 55 mg;
- selen - 39,5 mg;
- fosfor - 39 mg;
- magnezijum - 22 mg;
- kalijum - 16 mg;
- med - 22 mg.
A pošto shvatate da je kolagen prilično koristan, lako možete isprobati jedan od naših žele torti ili ukusnih voćnih želea.
Komentari