Pileće meso je jedno od najukusnijih i najzdravijih vrsta mesa. Sadrži belančevine koje pomažu u rastu i razvoju tela; proteine koji su pogodni za ljude koji vežbaju; cink, kalcijum i mnoge drugi sastojke, koji su izuzetno korisni za naše telo i zdravlje.
Naći ćete mnoga mišljenja po pitanju pranja piletine pre bilo kakvog tretmana. Neki kažu da su sastojci u pilećoj kožici vrlo korisni, dok drugi veruju da svaki pojedinačni proizvod (osim suvih začina) treba prethodno oprati.
Savet stručnjaka je: Ne perite piletinu unapred, jer ovo samo rasipa bakterije iz nje po vašoj kuhinji i sunđerima za pranje. Svi ovi patogeni ionako će uginuti tokom kuvanja ili bilo kog toplotnog tretmana piletine.
Ovo je mišljenje zdravstvenih stručnjaka, ali mnoge domaćice se ne slažu sa tim i misle da bi ipak trebale da peru piletinu.
Svi znamo da se u dane u kojima danas živimo gotovo sve tretira svim vrstama pesticida i hemikalijama koje mogu biti prilično opasne po naše zdravlje. Meso je u ovom pogledu „veoma poštovano“.
Svi ste čuli za plavi kamen, hemikaliju nalik na kredu, vodu kojom se injektiraju (za više informacija pogledajte naš članak Šta sadrži piletina).
Sve ove preparate treba dobro oprati pre bilo kakve obrade mesa. Ako je moguće toplijom vodom, jer znamo da ona rastvara bakterije. Koristite sunđer za suđe i lagano trljajte njime kožu, ali pažljivo kako je ne biste uklonili. Ipak, kada je pečena, ona je najukusnija.
Postoji još jedan način pranja piletine pre kuvanja i uklanjanja bilo kakvih površinskih „nedostataka“, a to su soda bikarbona i sirće. Dva sastojka u kombinaciji se pretvore u penu i uklanjaju sve štetno, a samo sirće može ukloniti neprijatan miris.
Pored svih pesticida kojima su pilići tretirani, dobro je isprati i ostatke krvi (ako ih ima), jer pržena krv ostavlja prilično neprijatan gorak ukus koji niko ne bi voleo.
Savet vam je - operite sve što planirate da kuvate. Ovo štiti vas i vašu porodicu. Nećete koštati puno vremena - samo ga isperite pod mlazom vruće vode, i to će biti vaša sigurnost da ste već učinili sve što možete.
Od sada treba samo da izaberete ukusan recept za celo pečeno pile, pohovanu piletinu ili piletinu na roštilju.
Komentari