Doručak se često opisuje kao najvažniji obrok u danu, ali da li je preskakanje loše za vaše zdravlje?
Doručak bukvalno znači „prestanak gladovanja“. Ovo je prvi obrok u danu nakon duge noći kada niste jeli.
Doručak je stekao titulu najvažnijeg obroka tokom dana još 1960-ih, svi smo čuli čuvenu frazu: Doručak pojedite sami, podelite ručak sa prijateljima i dajte večeru svojim neprijateljima.
Doručak snabdeva telo važnim hranljivim materijama za početak dana i daje osećaj priliva energije. Mnogi takođe veruju da može pomoći u gubitku težine.
Utvrđeno je da oni koji su doručkovali sedam puta nedeljno imaju smanjen rizik od:
- bolesti srca;
- dijabetesa;
- gojaznosti;
- visokog pritiska;
- udara;
- abdominalne gojaznosti;
- kardiovaskularne smrti;
- povećanog holesterola lipoproteina niske gustine (LDL).
Doručak je od vitalnog značaja da naš unutrašnji sat radi na vreme, a njegovo preskakanje može dovesti do velikih skokova nivoa šećera u krvi nakon obroka.
Da li postoji veza između doručka i težine
Iako mnogi ljudi prijavljuju pojačano osećanje sitosti nakon što svoj slobodan dan započnu doručkom, studije pokazuju da oni koji preskoče ili jedu doručak na kraju dobijaju skoro isti ukupan dnevni unos kalorija.
Trenutno se čini da nema jakih dokaza, koji povezuju unos doručka sa povećanjem telesne težine.
Da li ćemo biti zdraviji ako doručkujemo
Prema opservacionoj studiji iz 2018., oni koji često jedu doručak obraćaju više pažnje na svoj ukupni unos hranljivih materija, redovno učestvuju u fizičkoj aktivnosti i adekvatno upravljaju stresom.
Nasuprot tome, oni koji preskaču doručak imaju više nezdravih životnih navika kao što su često pušenje i ispijanje alkohola. Oni takođe imaju tendenciju da imaju više masti, holesterola i kalorija nego oni koji obično doručkuju.
Ovi nalazi sugerišu da životne navike mogu doprineti opštem zdravlju, a doručak spada u kategoriju korisnih navika.
Da li da doručkujemo
Pošto nam doručak daje priliku da nahranimo svoje telo hranljivim materijama, to je važan obrok.
Moramo slušati svoje telo. Da li se ujutro budite gladni? Uprkos tome, ako ste zauzeti i jednog dana preskočite doručak, nema potrebe da se osećate krivim.
Ako redovno preskačete doručak, važno je da optimizujete unos hranljivih materija u drugim obrocima.
Šta treba da jedemo za doručak
Neke zdrave namirnice za doručak uključuju:
- jaja;
- ovsene pahuljice;
- jogurt i kiselo mleko;
- šumsko voće;
- tost od integralnog brašna;
- čia semenke;
- sitni sir;
- avokado;
- orašasti plodovi.
Važno je da jedete na način koji vam najviše odgovara. Neće se svi osećati podjednako dobro ako ujutru moraju da doručkuju ovsene pahuljice. Ono što funkcioniše za neke možda neće raditi za druge. Kada dan počne doručkom, to unosi mrvicu sreće u jutarnju rutinu.
Pogledajte takođe:
- Koje voće nije pogodno za doručak;
- Šta jedu za doručak širom sveta.
Komentari