Pileće meso je jedan od najpopularnijih, pristupačnih i zdravih proizvoda. To je izvor kompletnih proteina koji se lako vare i apsorbuju.
Međutim, mnogi nutricionisti uključuju pileću kožu među najštetnije proizvode. Uzroci šteta su uglavnom u uslovima u kojima se ptice uzgajaju i kvalitetu njihove ishrane.
Ako proizvođači dodaju u hranu sintetičke aditive, antibakterijske lekove, hormone rasta, onda se njihovi toksini akumuliraju u koži i masnom potkožnom tkivu.
Pržena hrskava koža, koju mnogi vole, smatra se najštetnijom. To je proizvod glikacije. Ovo dovodi do zgrušavanja kolagenskih vlakana i dovodi do starenja krvnih sudova i kože.
Gojazne osobe bi trebalo da u potpunosti izbegavaju pileću kožicu, koja obezbeđuje dodatne zasićene masti i kalorije. U ovom slučaju, bataci i krila sa kožicom su skoro jednaki sadržaju masti kao svinjetina ili masna govedina.
Lekari takođe preporučuju isključivanje kožice iz ishrane male dece, trudnica i dojilja, kao i ljudi sa rizikom od tromboze, jer holesterol sadržan u pilećoj kožici izaziva začepljenje krvnih sudova.
Takođe pogledajte zašto da procedimo pileći bujon, da li pileća supa pomaže kod gripa i kako ukloniti hormone iz piletine tokom kuvanja.
Komentari