Bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrži đumbir?

Šta sadrži đumbir?

Šta sadrži đumbir?

Koren milozvučnog i lepog imena đumbir poznat je hiljadama godina po svojim lekovitim svojstvima.

Veruje se da je njegova domovina Azija i raste na toplim mestima i voli tropsku klimu.

Najveći proizvođač đumbira je Jamajka, zatim slede Kina, Indija, Nepal, Tajland, Nigerija i Filipini.

Glavna je komponenta i u azijskoj kuhinji ​​i u lečenju prirodnim preparatima (naturopatiji).

Od njega se prave čajevi i odvarci od đumbira, razna pića i sosovi, kao i proizvoci poslastičarstva. Đumbir je takođe začin u mnogim egzotičnim jelima, uglavnom u azijskoj kuhinji. Njegov ukus je vrlo karakterističan - slatkast i ljut, sa blagom aromom limuna.

100 svežeg korena đumbira sadrži:

- ugljeni hidrati - 17,77 g;

- Proteini - 1,82 g;

- Masti - 0,75 g;

- šećer - 1,7 g;

- Vlakna - 2 g;

- holesterol - 0 g;

- Voda - 78,89 g;

- Sadržaj pepela - 0,77 g;

- Ukupna energetska vrednost đumbira - 333 kilodžula ili 80 kcal;

Đumbir je bogat vitaminima (mg / 100 g):

- Vitamin C (askorbinska kiselina) - 5 mg;

- Vitamin B1 (tiamin) -0,025 mg;

- Vitamin B2 (riboflavin) -0,034 mg;

- Vitamin B3 (niacin) -0,75 mg;

- Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) -0,203 mg;

- Vitamin B6 (piridoksin) -0,16 mg;

- Vitamin B9 (folna kiselina) -11 mg;

- Vitamin E - 0,26 mg;

- Vitamin K- 0,1 mg.

Minerali u đumbiru:

- kalcijum - 16 mg;

- gvožđe - 0,6 mg;

- magnezijum - 43 mg;

- kalijum - 415 mg;

- fosfor - 34 mg;

- natrijum - 13 mg;

- cink - 0,34 mg;

- bakar - 0,226 mg;

- mangan - 0,229 mg;

- selen - 0,70 mcg.

Bogatstvu i raznolikosti vrednih sastojaka đumbira dodaju se fitosteroli i veliki broj aminokiselina, važnih i korisnih za organizam.

Među njima su najistaknutiji:

Asparaginska kiselina, alanin, triptofan, treonin, izoleucin, lizin, cistin, valin, tirodin, histidin, leucin, glutaminska kiselina, glicin, prolin, serin i drugi.

Zahvaljujući čitavoj ovoj paleti svojstava, koren đumbira sredstvo je, ne samo za obogaćivanje pikantnih jela i raznih slatkiša, već i za lečenje raznih bolesti i tegoba. Ima antiseptično, protivupalno, antimikrobno i antikancerogeno i antioksidativno dejstvo na organizam. Bori se protiv slobodnih radikala, bolova i lošeg raspoloženja, stresa, stomačnih tegoba, povraćanja i mučnine. Upotreba đumbira je veoma raznovrsna. Naravno, ne možemo, a da ne napomenemo da je on važan deo čuvenog medenjaka sa đumbirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji