Koren milozvučnog i lepog imena đumbir poznat je hiljadama godina po svojim lekovitim svojstvima.
Veruje se da je njegova domovina Azija i raste na toplim mestima i voli tropsku klimu.
Najveći proizvođač đumbira je Jamajka, zatim slede Kina, Indija, Nepal, Tajland, Nigerija i Filipini.
Glavna je komponenta i u azijskoj kuhinji i u lečenju prirodnim preparatima (naturopatiji).
Od njega se prave čajevi i odvarci od đumbira, razna pića i sosovi, kao i proizvoci poslastičarstva. Đumbir je takođe začin u mnogim egzotičnim jelima, uglavnom u azijskoj kuhinji. Njegov ukus je vrlo karakterističan - slatkast i ljut, sa blagom aromom limuna.
100 svežeg korena đumbira sadrži:
- ugljeni hidrati - 17,77 g;
- Proteini - 1,82 g;
- Masti - 0,75 g;
- šećer - 1,7 g;
- Vlakna - 2 g;
- holesterol - 0 g;
- Voda - 78,89 g;
- Sadržaj pepela - 0,77 g;
- Ukupna energetska vrednost đumbira - 333 kilodžula ili 80 kcal;
Đumbir je bogat vitaminima (mg / 100 g):
- Vitamin C (askorbinska kiselina) - 5 mg;
- Vitamin B1 (tiamin) -0,025 mg;
- Vitamin B2 (riboflavin) -0,034 mg;
- Vitamin B3 (niacin) -0,75 mg;
- Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) -0,203 mg;
- Vitamin B6 (piridoksin) -0,16 mg;
- Vitamin B9 (folna kiselina) -11 mg;
- Vitamin E - 0,26 mg;
- Vitamin K- 0,1 mg.
Minerali u đumbiru:
- kalcijum - 16 mg;
- gvožđe - 0,6 mg;
- magnezijum - 43 mg;
- kalijum - 415 mg;
- fosfor - 34 mg;
- natrijum - 13 mg;
- cink - 0,34 mg;
- bakar - 0,226 mg;
- mangan - 0,229 mg;
- selen - 0,70 mcg.
Bogatstvu i raznolikosti vrednih sastojaka đumbira dodaju se fitosteroli i veliki broj aminokiselina, važnih i korisnih za organizam.
Među njima su najistaknutiji:
Asparaginska kiselina, alanin, triptofan, treonin, izoleucin, lizin, cistin, valin, tirodin, histidin, leucin, glutaminska kiselina, glicin, prolin, serin i drugi.
Zahvaljujući čitavoj ovoj paleti svojstava, koren đumbira sredstvo je, ne samo za obogaćivanje pikantnih jela i raznih slatkiša, već i za lečenje raznih bolesti i tegoba. Ima antiseptično, protivupalno, antimikrobno i antikancerogeno i antioksidativno dejstvo na organizam. Bori se protiv slobodnih radikala, bolova i lošeg raspoloženja, stresa, stomačnih tegoba, povraćanja i mučnine. Upotreba đumbira je veoma raznovrsna. Naravno, ne možemo, a da ne napomenemo da je on važan deo čuvenog medenjaka sa đumbirom.
Komentari