Jabukovo sirće se koristi kao začin, ali u isto vreme i kao sredstvo za negu lepote i zdravlja.
U odnosu efekata na zdravlje, koristi od jabukovog sirćeta su ogromne.
Osnovni sastojak jabukovog sirćeta je jabučna kiselina, koja blagotvorno deluje na bakterije u gastrointestinalnom traktu.
Od mikroelemenata, jabukovo sirće sadrži kalijum, koji direktno utiče na ravnotežu kalijuma-natrijuma u krvi. Ovo je veoma važno za ljude sa visokim krvnim pritiskom.
Element u tragovima bor je drugi važan mikroelement u jabukovom sirćetu. Bor je veoma važan za zdravlje kostiju.
Jabukovo sirće sadrži velike količine gvožđa u lako svarljivom obliku. Takođe sadrži proteine koji su korisni za zdravlje želuca i preradu hrane.
Jabukovo sirće obavezno sadrži i pektin. Pektin apsorbuje toksine iz tela i veoma je koristan za zdravlje srca.
Sve ovo čini jabukovo sirće veoma vrednim proizvodom u zdravoj ishrani. Njegova proizvodnja je jednostavna i mnogi ga proizvode kod kuće.
Za pravljenje jabukovog sirćeta potrebne su vam jabuke, strpljenje i odgovarajući prostor za skladištenje.
Dobijeni proizvod menja značenje zdravog načina života i filozofije ishrane.
Pokušajte da napravite domaće sirće sa ovim receptom za domaće sirće od dunje, domaće sirće od kruške ili sirće od maline.
Komentari