Šta je likopen i zašto je važan

Šta je likopen i zašto je važan

Likopen je vrsta pigmenta koji je deo katotenoida. Njegova je zasluga za prijatnu i zasitnu jarku boju nekih plodova kao što su paradajzi, lubenica, papaja, roze grejpfrut, kajsije i mnogo drugih.

Korisna svojstva likopena rezultat su činjenice da je likopen jedan od najmoćnijih antioksidanasa. Činjenica je da je likopen karotenoid ne znači da on se on pretvara u vitamin A.

Ukoliko imate želju da zaštitite vašu kožu od sunca koje prži posebno leti, da redukujete rizik od oboljenja raka, da usporite starenje, to znači da obavezno treba da uključite hranu sa likopenom u vaš meni.

Dokazano je da ovaj antioksidans igra važnu ulogu u sprečavanju kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, postoje dokazi da ukoliko ima dovoljno likopena u našem organizmu, ovo smanjuje rizik od bolesti nekih vrsta raka - dojke, prostate, pluća, grlića materice, raka kože, raka želuca, pankreasa i drugih.

Kao što znama, slobodni radikali mogu mnogo da naštete našem organizmu i pre svega da promene DNK naših ćelija. Oni takođe mogu da nanesu nepovratne štete našem telu i to dovodi do raka i bolesti našeg imunog sistema.

Svi antioksidansi, kao i likopen mogu da spreče štetno delovanje slobodnih radikala- Struktura likopena mu dozvoljava da ulazi u kontakt sa slobodnim radikalima koji oštećuju DNK naših ćelija.

Sigurno ste čuli i za drugi isto toliko jak antioksidans, upravo beta-karotin. Hajde da uporedimo likopen i beta-karotin i pogledamo razliku između ova dva jedinjenja važna za zdravlje.

Prvo što treba ovde da bude primećeno jeto da u poređenju sa beta-karotinom likopen nam je manje poznat. Međutim, uprkos tome likopen je mnogo jači antioksidans od beta-karotina. Postoji jedna naučno dokazana činjenica da likopen i lutein imaju veoma jaka anioksidansna svojstva. Nije tajna da muškarci koji češće uzimaju hranu u čiji sastav ulazi likopen, imaju manje šanse da se razbole od raka prostate.

Jedno istrživanje je pokazalo da kod muškaraca koji jedu više hrane koja sadrži likopen, rizik od raka prostate se smanjuje za 45%. Postoje i druga istraživanja koja pokazuju da likopen ima sposobnost da poboljša koncentraciju spermatozoida.

Ako ipak nemate mogućnost da jedete više hrane koja sadrži likopen, onda se preporučuje da uzimate dodatke ishrani u čiji sastav ulazi likopen. Šemu unasa likopena utvrdite sa lekarom ili stručnjakom. Imajte u vidu da je likopen rastvorljiv u masti, a ne u vodi.

Da biste dobili potrebnu količinu likopena, pogledajte naše apetitne predloge za korisnu supu sa paradajzom. I ovi predlozi za punjeni paradajz će vam pomoći da u svoj dnevni meni uvrstite više korisne hrane sa likopenom.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji