Kako se približava Nikoljdan domaćice počinju da razmenjuju iskustvo i recepte kako bi obradovale svoje bližnje najukusnijim šaranom. Međutim, da bi riba bila apetitna nije dovoljno samo da bude majstorski spremljena. Najvažnije je i suštinski uslov jeste da bude sveža.
Evo i nekih znakova po kojima lako možete shvatiti da li je šaran svež:
1. Krljušt šarana treba da bude glatka, blistava i dobro pričvršćena za njegovo telo.
2. Riba treba da bude cela, da nema oštećenja po telu ili da delovi njega nedostaju.
3. Sluz šarana (ukoliko je primetite) treba da bude providna, a ne mutna. Pored toga ne sme loše da miriše. Ako osetite neprijatan miris bolje je da ne rizikujete sa ovim šaranom.
4. Oči treba da budu bistre i jasne, a ne zamagljenje. Odstajale ribe imaju mutan "pogled".
5. Škrge svežeg šarana treba da budu bledo roze ili crvene, ni u kom slučaju smeđe ili tamne.
6. Telo šarana treba da bude stegnuto i elastično, a pritiskom da vraća svoj prethodni oblik. Ukoliko nakon pritiska prstom ostane udubljena, bolje ne kupujte tu ribu.
Tek kada izaberete svežeg šarana možete da pristupite njegovoj pripremi, koristeći najuspešniji recept. Za taj cilj možete da pogledate ove recepte za šarana.
Komentari