bonapeti.rs»Saveti»Saveti za pripremu marmelada za zimnicu

Saveti za pripremu marmelada za zimnicu

Saveti za pripremu marmelada za zimnicu

Priprema zimnice kuvanjem je najsigurniji način čuvanja voća tokom dugih zimskih meseci. Marmelada predstavlja gusto kuvano meso voća i voćnog soka.

Voćna mešavina se kuva od jedne vrste voća (šljive, kruške, jabuke, maline, ribizle, breskve itd.) Ili mešana, koja je fantastičnog ukusa.

Obično se prave različite kombinacije, ali najpoznatije su jabuke sa kruškama, jagode sa ribizlom, maline sa jagodama, grožđe sa šljivama i jabukama, bundeva sa jabukama i dunjom, a najaromatnija je kombinacija sa šumskim voćem.

Prvi uslov za kuvanje marmelade je apsolutna čistoća i posuđa i samog voća.

Za marmeladu se sakupljaju dobro sazreli, čak i prezreli plodovi. Činjenica da su neki lakše povređeni ne predstavlja problem jer se unapred očiste i uklone koštice i seme.

Ako se kuva mala količina marmelade, voće se skuva do kaše, a zatim filtrira kroz žičano sito da bi se pulpa uklonila.

Postoje različite tehnologije - neki voće oljušte unapred, a druge domaćice melju sirovo voće mlinom za meso.

Ova opcija za kuvanje marmelade je dobra, ali kora mlevenog voća daje kiselinu. Ali i naše bake su bile vrlo kreativne.

Da bi se uravnotežila kiselina u marmeladi i plodovi lakše skuvali, umesto vode stavlja se luga. /Luga je pripremljena stavljanjem prosejanog pepela u veliku posudu, preliva se vrelom vodom i ostavlja se da se izbistri. Pročišćena voda se naziva luga./ Na 20 kg voća stavite 1 litar luge.

U različite vrste marmelada dodajemo različite količine šećera. Ovo naravno zavisi od slatkoće voća.

Šećer kao sastojak garantuje trajnost proizvoda.

Za bolji ukus, marmeladi se dodaju razni sastojci poput limunove ili pomorandžine kore, rozetle, vanile, cimeta, kardamona ili karanfilića.

Voće se kuva u velikoj posudi, a sama proceđena masa kuva se u širokoj posudi da brže isparava. Tokom kuvanja, smeša se neprestano meša drvenom kašikom.

Kuvanje marmelade nastavlja se sve dok kašika koja prolazi duž dna ne podeli kipuću masu i ostavi trag koji se polako preliva.

Slatku masu ne treba dugo kuvati, jer ona pocrni, dobija loš ukus, a šećer se karamelizuje.

Dobro skuvana marmelada se 10-15 minuta aromatizira odgovarajućim ukusima pre nego što se ukloni sa vatre.

U našem domaćinstvu se marmelada sipa u čiste, prokuvane i suve tegle. Ali ovde ću vam opisati tehnologiju pripreme naših baka.

Dobro skuvana marmelada sipa se u pripremljene posude, koje se ostavljaju na suncu da uhvate koru. /Ovde možete koristiti rernu/. Posude moraju biti dobro očišćene / rađeno je pepelom i peskom /, kuvano i osušeno.

Prohlađena i marmelada koja je uhvatila koricu pokriva se belom krpom umočenom u rastvor 3% silicijeve kiseline (ja koristim rum).

Na vrhu se može sipati tanak sloj istopljenog parafina. Posuda se veže papirom ili krpom i ostavi se na hladnom i tamnom mestu u podrumu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji