Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Najkorisnije ribeSardine - sardine u konzervi se preporučuju ako želite da unesete količinu vitamina D koja je potrebna organizmu, a upravo zbog toga poboljšavaju koštano tkivo....
30. nov.
Usoljavanje ribePrilikom usoljavanja ribe cilj je da ona bude ukusna, a da pri tome ne izgubi svoje kvalitete ukusa, da ima očuvanu strukturu, da bude blago masna i elastična.
Usoljavanje ribe je tradicionalan i jednostavan način za njeno...
22. nov.
Konzervisanje ribeAko vam je iz nekog razloga ostao višak ribe, nije obavezno da je sušite ili da je solite. Možete je konzervisati i duže vreme uživati u njenom ukusu.
Za konzervisanje su pogodne sve vrste ribe - morske, rečne i ribe iz...
17. januar
Brzi pečeni pasulj iz konzerveDodajemo pasulj iz konzerve, nakon što ga pre toga ocedimo.
Promešamo i ostavljamo malo da se izdinsta (oko 7-8 minuta). Prebacujemo u posudu za pečenje, nalivamo 1-2 šolje vrele vode....
29. maj
Janija sa boranijom iz konzerveBoranija se sipa iz tegle u cediljku i isplakne se. Krompir se oljušti i iseče na veoma sitno, šargarepa se očisti i narenda, a luk i beli luk se takođe iseku na sitno.
U šerpu (nelepljivu) sipamo malo ulja, stavljamo...
21. jul
Kolač sa breskvama iz konzerveMaslac, brašno i šećer staviti u posudu i rukama sve sjediniti.
Puter i šećer umiksati, dodati jaja i nastaviti sa mućenjem. Dodati brašno i sodu bikarbonu i sve izmešati. Umešati i slatku pavlaku.
U pleh sa pekarskim...
13. mart
Predjelo od ribeU posudi izgnječite skuvae i oljušten krompir, dodajemo ribu.
Dodajemo i mekani maslac i iseckane krastavce i sve pomešamo veoma dobro viljuškom, i izgnječimo.
Serviramo predjelo posuto sa iseckanim masinama i prepečenim...
23. maj
Bujon od ribeGlava, peraja i kosti ribe se dobro operu vodom. Pre kuvanja glave, vade se škrge i oči.
Glava i kosti se preseku na pola. Isečen na šajbne celer, koren od peršuna, lovorov list, so, biber i na krupno isečen luk i začini...
04. jul
Salata od ribeDimljena skuša se odvaja od kostiju, seče se na tanke ivice i pomeša se sa sitno isečenim lukom, ksielim krastavčićima isečenim na kocke, zelenom salatom i majonezom.
Sve se promeša i oblikuje u posudi.
Gotova salata...
15. okt.
Zelena salata sa tunjevinom iz konzerveOtvorimo konzervu i sipamo preko salate. Dodaje se paradajz, iseckan na kockice.
U posebnoj posudi pripremamo dresing od maslinovog ulja, soka od limuna i prelivamo salatu. Pažljivo se promeša....
30. maj
Jednostavan kolač sa breskvama iz konzerveJednostavan kolač sa breskvama iz konzerve je gotov!...
24. feb.
Svinjko meso sa graškom iz konzerveSvinjsko meso se očisti od masnoće i iseče na krupne parčiće. Očišćeno povrće se seče na sitno. U šerpi se zagreva ulje i zaprži se meso dok ne pobeli.
Dodaje se sitno isečen luk i šargarepa, zaprže se na kratko da omekšaju...
05. dec.
Krompir pire sa pasuljem iz konzerveSok iz konzerve ocedite i ostavite na stranu.
Kada se krompir skroz skuva, vodu ocedite i dodajte im maslac. Zatim ispasirajte, da dobijete pire, pa mu dodajte smesu iz blendera....
12. maj
Tajna pohovane ribeZna se da je riba spremljena na roštilju, u rerni ili na pari posebno korisna za naše zdravlje. Ali mnogo ukusna i voljena je i pržena ili pohovana riba. Istina, kaloričnija je, ali riba je riba i samo da nemate alergiju...
31. januar
Najukusnije morske ribeAko treba da navedemo najdragoceniju u korisnu hranu na našoj trpezi, to je riba. Savet svim nutricionistiam je da ona prisustvuje u našem meniju najmnje dva puta sedmično.
Kada biramo šta da jedemo, uvek se rukovodimo...
25. januar
Pravila prilikom sterilizacije konzerviDa biste spremili dragocene sterilzovane konzerve potrebno je:
1. Voće i povrće da bude savršeno sveže, po mogućstvu tog dana ubrano, zdravo i odgovarajuće zrelosti;
2....
31. mart
Zašto su konzerve sa tunjevinom štetne?Drugi nedostatak od konzumacije konzervi s tunjevinom jeste veliko prisustvo natrijuma (soli)....
25. avgust
Salata ropotamo bez ribeŠargarepu ogulite i skuvajte.
Nasecite šargarepu i kisele krastavce na tanke kolutiće.
Ocedite pasulj od vode i stavite u činiju. Dodajte iseckani beli luk, krastavac, šargarepu i oceđeni grašak.
Sipajte malo ulja...
11. mart
Pržene ćuftice od ribeRiba se samelje u mleveno meso. Dodaju mi se sitno isečen luk i peršun, prethodno u mleku natopljen hleb, jaja, svinjska mast i ostali sastojci.
Od tako napravljene smese se oforme ćufitce koje se uvaljaju u brašno i prže...
13. okt.
Čorba od bele ribeIsečemo pečurke i izdinstamo ih sa lukom i uljem. Stavljamo lovorov list i brašno. Mešamo i sipamo vino i 6 šolja vode. Solimo i ostavljamo na umerenoj vatri.
Sečemo ribu na krupne kocke i kada smesa provri, dodajemo kocke...
13. jun
Salata od usoljene ribeKoža ribe se oljušti.
Očisti se od kostiju i iseče se na krupne parčiće.
Posipa se sitno isečenim lukom, mirođijom i peršunom.
Začinjava se isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem....
22. nov.
Pohovani file bele ribeFile posolimo i pobiberimo, po želji možemo iseći na sitnije komade. Umutimo jaja sa brašno, pivom i soli.
Svako parče potapamo prvo u brašno i posle u smesu za pohovanje, pržimo sa obe strane dok ne bude gotovo. Posipamo...
26. nov.
Pržene loptice od ribeKuvajte očišćenu ribu u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 minuta.
Izvadite i uklonite kosti. Isitnite je, pa dodajte sitno iseckan svež luk, mrvice hleba, prezle, isitnjen beli luk i druge začine.
Dobro promešajte. Smesa...
26. april