Lofant

Lofant

Lofant /Lophanthus Anisatus Benth/ je višegodišnja zeljasta biljka, koja je najviše rasprostranjena u kini, Japanu, Kanadi i SAD. Pripada porodici usnatica (Lamiaceae).

Drugi naziv ove biljke je tibetanski anis, a u drugim balkanskim zemljama je dobila nazive zbog svoje arome i cvetova.

Lofant ili lafant je biljka koja je veoma otporna na hladnoću, a pritom nije ni zahtevna kada je samo zemljište u pitanju. Ima neverovatna lekovita i medonosna svojstva. Dostiže visinu do 2 m i aktivno cveta gotovo 3 meseca. Lofant ima najduži period cvetanja.

Stabiljka lofanta je uspravna, dosta razgranata i sa puno listova, koji su veoma krupni, na krajevima izrezbareni i mogu dostići dužinu i do 10 cm. Cveta u obliku sitnih belih cvetova, koji su sakupljeni u cvast, koja je u obliku klasa.

Cvetovi se nalaze na grančicama sa strane. Seme ove biljke je sitno, izduženo, okruglo i tamnobraon boje. Mogu da klijaju do dve godine.

Gajenje lofanta

Lofant se uglavnom razmnožava putem semena. Seme se sadi u male saksije na dubini od oko 0.5 cm u plastenicima, i to početkom marta.

Niču nakon 5-6 dana od kada se zasade, a presađuju se posle mesec dana. Vani se sade tek kada vreme bude toplo - krajem aprila.

Lofant se sadi u redovima, tako da prostor između redova bude oko 60 - 70 cm, a prostor između biljaka bude oko 25 - 30 cm.

Za vreme vegetiranja biljke nije preporučljivo čišćenje korova, kao ni da se mnogo poliva tokom sađenja. Nakon kiše ili polivanja zemljište treba da bude meko.

Odgajana u plasteniku, pa zatim zasađena vani u pogodnim meteorološkim uslovima, ova biljka počinje da cveta sredinom juna meseca. Ona intentizvno cveta sve do kraja avgusta.

Nakon septembra i u pogodnim vremenskim ulovima, na granama koje su povezane sa glavnom stabiljkom počinju da rastu nove jednogodišnje grančice u cvastima u obliku klasa.

Lofant je odlična medonosna biljka, a količina dobijenog meda može prekoračiti i 400 kg po hektaru. Pčele redovno obleću ove biljke, a dobijeni med ima prijatnu aromu i veoma je lekovit.

Pripremanje lofanta

Listovi lofanta su dobri za pravljenje čaja. Hladan ili topao, ovaj čaj je odličan da se njime ugasi žeđ. Listovi ove biljke su najaromatičniji pre cvetanja.

Tvrdi listovi su pogodni za sušenje i mogu se kombinovati sa povrćem kao što je šargarepa, cvekla ili tikva. Cvetovi mogu poslužiti za dekoraciju voćne salate ili pudinga. Lofant se može koristiti kao začin ili aromatični dodatak crnom čaju. Takođe, njegova prijatna aroma je odlična za jela sa mesom, a kao začin se može dodati svim jelima za koja smatrate da će se lofant kao začin odlično slagati.

Lofanta

Koristi od lofanta

Lofant je veoma koristan. Fitoterapeuti tvrde da ne postoji oboljenje kod kojeg lofant ne može biti od pomoći.

Ova biljka se smatra simbolom mladosti i lepote. Reguliše razmenu materija, snižava visok krvni pritisak, čisti krv, uništava bakterije.

U tibetanskoj medicini se nadzemni deo lofanta koristi kao sredstvo za oporavljanje celokupnog organizma i usporavanje starenja, a takođe pomaže i kod gastritisa, problema sa žuči, hepatitisa. Blagotvorno deluje i kod lečenja obolelih od radijacije.

Lofant ublažava menstrualne bolove, otklanja glavobolje i polnu disfunkciju, čisti bubrege, jetru i žuč. Ublažava bolove kod paralize facijalnih nerava, a koristi se i kod oporavka nakon jakih nervnih rastrojstava.

Lofant se uglavnom konzumira u vidu čajeva, obloga, smesa za inhalaciju. Mladi listovi biljke se sitno seckaju i stavljaju u jela.

Aroma lofanta tera miševe i razne štetočine iz bašte, podruma, kao i kuća.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas