Penjurlija sa lukom i zeljem

01/06/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicPočetnik1435
"Sveža prolećna penjurlija s lukom i zeljem traži jogurt za ozbiljnu vezu "
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 897
  • Pregledi tokom meseca377
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • voda - 250 ml
  • kvasac - 1 pakovanje suvi
  • ulje - 100 ml
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 kašika
  • za nadev
  • luk - 5 glavica, srednje velike
  • zelje - 400 g
  • so - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo ćemo napraviti nadev. On treba obavezno da je hladan kada ga stavljamo u testo. Oljuštimo i isečemo na sitno luk. U šerpu s ugrejanom masnoćom ga stavimo da se prži.

Za to vreme operemo zelje i ostavimo da se iscedi. Nakon što se propržio luk stavljamo 1 šolju vode da može da se izdinsta i skuva. Isečemo zelje i stavimo ga u luk. Kuvamo dok ne bude gotovo.

Zamesimo testo. Vodu zagrejemo do temeprature da može da se istopi šećer. Dodajemo šećer i mešamo dok se ne istopi. Posle dodajemo kvasac i mešamo dok se ne rastvori. Prosejemo brašno, pravimo udubljenje u sredini i u njega sipamo ulje i so.

Zamesimo testo dodajući kvasac nekoliko puta dok mešamo. Testo treba da je mekano, ali ne lepljivo. Ostavljamo ga na toplom da naraste da uveća zapreminu dva puta. Nakon što je naraslo, namažemo ruke uljem i počnemo da ga mesimo. Premesimo ga i delimo na dva jednaka dela.

Posudu u kojoj ćemo peći mažemo uljem i posipamo brašnom. Ja sam koristila visoku vatrostalnu posudu. Razvijamo dve jednke pravougaone kore približno 30 do 40 cm. Preko jedne kore stavljamo ohlađeni nadev i poklopimo drugom.

Isečemo kore na pet jednakih delova po širini. Uzimamo jedno parče, uvijamo ga 3-4 puta i stavljamo na sredinu posude za pečenje, ostale ređamo oko njega. Ostavimo tutmanik da ponovo naraste na toplom.

Nakon što uveća obim pola od početnog obima, stavljamo da se peče. Pečemo na srednjoj temperaturi u prethodno zagrejanoj rerni. 170-180 stepeni bez ventilatora 30-40 minuta. Ako je neophodno koristite foliju.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija