Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Vino od drenjinaDrenjine se prelivaju vodom u posipaju se šećerom. Ostavljaju se tako 15-20 dana u otvorenoj staklenoj posudi, pri čemu se mešaju s vremena na vreme, da se šećer rastvori.
Nakon toga se procede kroz gustu cediljku i tečnost...
31. okt.
Vino od orahaOrasi se očiste od ljuski. U veliku posudu sa poklopcem se stavljaju orasi, šećer, oraščić, vanila i karnafilići.
Prelivaju se vinom i votkom, posuda se dobro zatvara poklopcem i ostavlja se 40 dana na hladnom i tamnom...
02. nov.
Magično kuvano vinoSipajte crni čaj u šerpu i ugrejte sa medom i ugrejte sa medom oko 5 minuta. Ringla treba da bude slaba sve vreme, pošto tečnost ne treba da provri.
Dodajte sok od pomorandže, voće i začine, ostavite oko 15 minuta. Dodajte...
19. januar
1
Domaće pirinčano vinoNajpre treba da sterilišemo sve posude i pribor koji ćemo koristiti.
Sledeći korak je da operemo pirinač tri puta.
U sterilisanu teglu sipamo opran pirinač, šećer, suvo grožđe, sok od limuna i dva štapića cimeta....
24. avgust
Sorte grožđa za vinoU vinu je istina - tako kaže poznata fraza koja se pripisuje Rimljanima. Ovo ukazuje na drevnu prošlost ovog pića. U stvari, Rimljani su bili neki od kasnijih poštovalaca vina. Ako se vratimo još dalje u dubinu vremena...
11. okt.
1
Kako se čuva vino?Ako čitate ovaj članak, verovatno posedujete barem nekoliko flaša skupog, kvalitetnog i odležanog vina. Ili verovatnije - prosto ste ljubitelj alkoholnog pića i ne znate kako tačno da ga čuvate kada je već kupljeno, da...
14. okt.
Domaće vino od aronijeAronija je poznata po mnogim zdravstvenim koristima. Sadrži niz vitamina B, askorbinsku kiselinu (vitamin C), osnovne elemente kao što su gvožđe, bakar, mangan itd. Sadrži sve vrste šećera i pektina.
Zahvaljujući svemu...
07. jul
Kava (Cava) - penušavo vinoLjudi retko piju penušavo vino osim ako nemaju posebnu priliku, i to izgleda čudno, ali to je stvarna činjenica. Penušava vina su svečana, ali i odličan pratilac hrani od doručka do večere.
Kada se priča o penušavom vinu...
20. mart
Da popravimo kiselo vinoJedna od stvari u kojoj su ljudi sa naših prostora najbolji, je proizvodnja domaćeg alkohola. Na ovim prostorima su ljudi žestoko protiv zabrane kazana za pečenje rakije. Pomenuti do danas funkcionišu i ne dozvoljavaju...
30. dec.
Jednostavno meze uz vinoIsecite dve vrste sira na jednake kockice i podeleite i dva manja ili u jedan veći tanjir.
Promešajte žicom maslinovo ulje i sok od pomorandže i sve začine. Ne stavljajte so, zato što je sir dovoljno slan.
Tako napravljenim...
27. feb.
Kuvano vino sa voćemStavite vino da se ugreje na tihoj vatri. Za to vreme operite i isecite voće, ali ne na debele kriške (pomorandže prosto odvojite) i dodajte u vino. Kad se ugreje dodajte štapić cimeta i izmrvljen kardamon, karanfilić i muskantni...
20. maj
Aromatično kuvano vino – GluvajnVino sipajte u veću šerpu i zagrejte na slaboj vatri. Nikako nemojte dozvoliti da vino provri. Kada se ugreje, dodajte šećer i začine.
Promešajte s vremena na vreme dok se šećer ne istopi. Dodajte opranu i nasečenu jabuku...
17. feb.
Salata za crno vinoU veliku činiju isecite ajsberg. Sa strane stavite kukuruz. Ogulite i isecite avokado. Stavite ga kod kukuruza.
U tiganju propržite sir sa obe strane, bez ulja. Izvadite, stavite i sir u salatu.
U suvom tiganju ispecite...
30. jul
Domaće vino od dženarikaDženarike treba da budu zrele. Odvojite od koštica i stavite u odgovarajuću posudu.
Prelijte vodom i pokrijte posudu. Nakon 2-3 dana izgnječite smesu.
Nakon toga stavite šećer - na svaki litar tečnosti po 500 g šećera...
05. jul
Suvo vino od jabukaRecept je za suvo vino, ali dodajem malo meda, da ne bi kisilo. Možete staviti i do 500 g ili da ga ne stavite - pitanje želje.
Operite jabuke, nemojte ih ljuštiti i isecite na tanke komade. Stavite zajedno sa vodom u...
01. mart
1
Kuvano vino sa začinimaU dublji sud sipamo vino, vodu i začine.
Kada sve proključa uklonimo sa vatre i sipamo u termo otporne čaše ili u šolje u koje smo predhodno narezali nekoliko kolutića narandže ili mandarine.
Konzumiramo čim temperatura...
11. feb.
2
Zalogaji uz belo vinoNarendajte tikvicu na krupno rende. Posolite i ostavite 30 minuta, da se ocedi voda.
Isecite losos na male parčiće.
Razvijte lisnato testo. Pospite ga narendanim tikvicama i parčićima lososa.
Uvijte u ne mnogo čvrst...
06. dec.
Škampi uz crveno vinoPočnite recept za ovo meze uz vino tako što iscedite sok od limuna i izdovjite.
Istopite maslac u tiganju i zapržite škampe kratko.
Izvadite, posolite, prelijte sokom od limuna i izdvojte.
U isti tiganj stavite beli...
28. avgust
Šitake meze uz vinoOčistite šitake pečurke, nemojte da ih perete i ljuštite.
Ako su velike, isecite ih na polovine, a ako su male - ostavite ih tako.
U tiganj stavite 2 kašike maslinovog ulja i zapržite pečurke.
Ringla treba da je...
18. avgust
Domaće vino od šipurakaU dubokom loncu prokuvajte vodu.
Dodajte 300 g sušenih šipuraka.
Posudu poklopite, skinite sa vatre i ostavite da odstoji 30 minuta.
Nakon tog vremena procedite odvarak od šipuraka i dodajte šećer.
Promešajte...
12. avgust
Domaće vino od malinaOčistite maline, ali nemojte da ih perete. Izgnječite voće i stavite ga u odgovarajuću staklenu posudu zapremine oko 10 l.
Sipajte vodu u šerpu i prokuvajte je, dodajte šećer i ostavite da se kuva, dok ne dobijete dobar...
22. okt.
1
Brzo vino od jagodeDrške jagoda se otklanjaju. Voće se dobro opere i ostavlja se da se dobro osuši na salvetama.
Pasiraju se zajedno sa šećerom i stavljaju se u flaše sa širokim grlom. Voda se stavlja da provri i njom se prelivaju jagode...
15. okt.
Slane bombone za vinoU duboku posudu sipajte jednu kutiju krem sira filadelfija ili neki drugi sličan
U njega izmrvite na sitne komade sir iz salamure (ne rendajte).
Beli luk oljuštite i izgnječite u posudu u dve vrste sira.
Dodajte...
20. januar
Domaće vino od trešanjaStavljamo voće u ppsudu i dodajemo šećer.
Ostavljamo trešnje sa šećerom na toplom mestu nekoliko sati. Samo voće na taj način pušta sok.
Dodajemo vodu u posudu, mešamo sadržaj posude i zatvaramo poklopcem.
Ostavljamo...
12. okt.
1
Uz šta najbolje ide vinoOsnovni princip uparivanja vina sa različitim jelima je da se snaga vina spoji sa bogatstvom jela, a njegova aroma sa delikatnim ukusom jela.
Jelo nikada ne bi trebalo da bude jače od vina po aromi i bogatstvu. Zbog toga...
22. januar