Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da popravimo kiselo vino

Da popravimo kiselo vino

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2461
Domaće vino

Jedna od stvari u kojoj su ljudi sa naših prostora najbolji, je proizvodnja domaćeg alkohola. Na ovim prostorima su ljudi žestoko protiv zabrane kazana za pečenje rakije. Pomenuti do danas funkcionišu i ne dozvoljavaju nikome, pa ni zakonu, da ih zaustavi.

Jedno od najboljih vina na svetu pravi se kod nas. Kod nas su sorte raznovrsne i mirisne, a majstori znaju svoj posao. Upravo sada, u jesen, približavajući se zimskim mesecima, profesionalci i ne baš profesionalci prave zalihe.

U stvari, postupak uopšte nije težak i svako ko ima više želje može napraviti domaće vino. Ali, kao i kod pravljenja mnogih stvari kod kuće, postoji mnogo parametara na koje treba obratiti pažnju prilikom pravljenja vina i da pazite na moguće greške, kao što je pojava kiselog ukusa.

Kada odlučite da pravite domaće vino, sve što vam treba je grožđe i malo slobodnog vremena svakog dana. Postoje različite vrste grožđa, a kada odete u kupovinu, sami ćete izabrati. Kada se kupi, mogu da vam ga samelju na licu mesta - takvih mašina ima na pijacama grožđa. Na vama je da odlučite da li će to biti sa peteljkama ili samo sa plodovima.

Domaće crveno vino

Dobijena smesa se stavlja u balone ili burad - najbolje u podrumu ili drugom hladnom, izolovanom mestu. Dolazi trenutak kada morate preduzeti mere da se vino ne ukiseli. Morate izmeriti njegov sadržaj šećera. Normalno je ako je oko 22-24-25%. Ako je procenat manji, dodaje se šećer dase kasnije ne kiseli. Ali ne treba preterivati sa šećerom, jer ako ga ima mnogo, vaš mamurluk će biti skoro siguran svaki put nakon nekoliko sati degustacije eliksira od grožđa koji ste pripremili.

Ako je veći procenat šećera, dodaje se voda da se on smanji. Sledeće je da vino treba mešati svaki dan dok ne dođe period bistrenja i pretakanja vina. Imajte na umu da dok traje fermentacija i degustirate vino, normalno je da je ono kiselo, jer još nije gotovo.

Ako je iz vama nepoznatih razloga poluproizvod još kiseo, preporučuje se dodavanje 1, 5 g po litru oksidatora - kalcijum karbotata. U svakom slučaju će izbrisati kiseli ukus.

I šta je najvažnije – vino ne može da se ukiseli, jedino što može da se desi jeste da sami ne vodite računa o tome.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest