Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Ova tri lekovita recepta sa trnjinom progone mnoge bolesti

Ova tri lekovita recepta sa trnjinom progone mnoge bolesti

Trnjina

Trnjina je gusta, grmolika biljka, bodljikava, sa crno-plavim voćkama, kiselog ukusa koji sadrži izobilje vitamina C, šećera, mineralnih soli, organskih kiselina, pektina, tanina i drugih životno potrebnih sredstava za zdravlje.

Raste na suvim i mestima gde ima kamenja, pored puta.

U narodnoj medicini se voće trnjine koristi kao laksativno sredstvo, kod kamena u bubregu, koprivnjače, bolova u želucu, kod dijareje, bolesti jetre, čira na želucu, lošeg varenja i dijabetesa.

Kora, stablo i koren se koriste kod bolesti jetre, ascita, gušenja.

Napitak od trnjina

Dobro je da ostavite malo trnjina i da ih osušite. Sušite u hladu.

Za pripremu napitka izgnječite voće. Dve supene kašike prelijte sa 500 g vode. Kuvajte 10 minuta i pijte 3 pita na dan.

Napitak pomaže kod gastritisa, kolitisa, dijareje, bolesti bubrega, žutice itd.

Vino od trnjina

Potrebno vam je 2 kg dobro uzrelih trnjina. Izgnječite ih. Pripremite sirup od 3 kg šećera i 4 litre vode. Prelijte voće i ostavite da fermentiše oko 10 dana, mešajte svaki dan. Nakon toga procedite kroz duplu gazu kad se kaša dobro ohladi. Sipajte u flaše i dobro zatvorite. Nakon oko dva meseca vino će se izbistriti.

Žele od trnjina

Izaberite dobro uzrelo voće. Prelijte ih vodom i kuvajte 30 minuta, nakon toga drvenom kašikom izgnječite voće i procedite kroz sito. Dodajte 1 kg šećera na 1 litar proceđenog soka.

Kuvajte na vatri dok ne dobije potrebnu gustinu.

Sok od trnjina

Operite voće i stavite ih u posudu. Prelijte sa tri litre vode. Ostavite da odstoje 24 sata, nakon toga procedite i stavite tečnost da provri. Sipajte ponovo preko voća i ponovo ostavite da odstoji 24 sata.

Procedite. Stavite šećer po ukusu. Kada odvojite potrebnu količinu soka, procedite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenim staklenim teglama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest