Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta će se desiti ako jedete đumbir svaki dan?

Šta će se desiti ako jedete đumbir svaki dan?

Đumbir

1. Poboljšava varenje

Đumbir sadrži vitamine A, B6 i K koji blagotvorno deluju na crevnu apsorbciju. Deluje kao balzam, zato što njegova eterična ulja čuvaju sluzokožu želuca i na taj način sprečavaju stvaranje gastritisa i čireva.

2. Smiruje mučninu

Stimuliše žučnu kesu, tako što reguliše sekreciju žuči i na tajn način se izbegava dosadni želudačni refluks, koji se stvara zbog viška kiseline. Sirćetni ekstrati i etanolov sadržaj reguliše grčeve u želucu. Đumbir je odgovarajuć u borbi sa morskom bolešću i u malom dozama može biti veliki pomoćnik trudnicama.

3. Ublažava bolove u mišićima i zglobovima

Đumbir

Đumbir, kao moćan lek protiv upala, smanjuje bol i otok kod ljudi koji pate od artritisa i bolova u mišićima.

4. Sprečava prehlade i infekcije

Otpušta sluz i pomaže kod čišćenja bronhi, smiruje disajne puteve. Ima antiseptično i protivupalno dejstvo i pomaže u borbi sa upaljenim grlom, faringitisom i traheitisom. Stimuliše imunitet tako što sprečava infekcije i olakšava njegovo izglečenje.

5. Ubrzava metabolizam

Metabolizam

Koren žumbira ima termogeno dejstvo, proizvodi toplotu koja aktivira procese koji šire krvne sudove, varenje hrane i stimuliše jetru. Ima moć da aktivira metabolizam i da stimuliše veći broj kalorija i da se na taj način gubi težina.

6. Pomaže da se osećate manje naduti i učestvuje u borbi protiv celulita.

Đumbir stimuliše limfni sisetem i kontroliše zastoj tečnosti, deluje kao diuterik, što smeta staranju i gomilanju celulita.

7. Pobolšava cirkulaciju

Deluje kao dilatantna tečnost, pomaže i stimuliše cirkulaciju. Pobolkšava zdravlje krvnih sudova.

8. Đumbir daje više energije

Energija

Bogat je vitaminima C, A, E i antioksidantima, koren deluje kao tonik i idealan je u stanju umora i izmorenosti. Koristi se kao začin. Olakšava upikanje hranljivih sastojaka, korisnih za naše telo.

Sveže izrendan koren đumbira koristite u omiljenim jelima. Dodajte ga pred kraj kuvanja da bi dao prijatan ukus i svežinu On se stavlja i u slane i u slatke recepte, ali je idealan i za pripremu osveđavajućih napitaka i čajeva.

Ako ipak ne možete da nađete svež đumbir, možete nabaviti đumbir u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest