Korisna svojstva heljdinog brašna se uglavnom povezuju sa sadržajem gvožđa, kalcijuma, kalijuma, fosfora, joda, cinka, magnezijuma, mangana, vlakana i aminokiselina.
Brašno od heljde se još uvek ne koristi tako često kod nas, za razliku od Rusije. Od njega se, međutim, može pripremiti hleb, neke vrste proizvoda od testa i makarone, kolači, palačinke, slatkiši, da se doda u jelo ili da se kombinuje sa drugim vrstama brašna.
Sa brašnom od heljde se može takođe pripremiti i kaša za bebe iznad 7 meseci. Poslednjih godina je pedijatri čak preporučuju za hranjenje. Pošto se gluten ne nalazi u brašnu od heljde, čini ga alternativnim ne samo za decu, nego i za ljude koji su netolerantni na gluten.
Brašno od zrna heljde ne podleže hidrotermičkoj obradi, što omogućava da se zrna sačuvaju prilikom varenja. Proizvod se ne preobrazuje, a to dozovljava varenju da pravilno prerađuje biljni protein.
U poređenju sa običnim brašnom, ovo sa heljdom se odlikuje povišenim sadržajem hranljivih vlakana. Oni se sastoje od hemiceluloze, celuloze, lingina i pektina, kao i mineralnih sastojaka kalcijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma i kalijuma, kao što smo rekli. Struktirna forula u kojoj se povezani dozvoljava organizmu da ih usvaja bez problema u svoju korist, nije važna količina.
Brašno od zrna heljde imaju sivo-braon boju i gorkast ukus. Ako volite brašno od heljde, njegova priprema će biti zadovoljstvo zbog njegovih jedinstvenih karakteristika. U principu, svaki recept može biti tako adaptiran tako da koristite u njemu brašno od heljde.
Prosto eksperimentišite, zamenite navedeno obično brašno, belo, integralno i drugo sa heljdinim. Evo jedan od mnogo ukusnih recepata, koje možete pripremiti sa brašnom od heljde.
Keksići sa orasima sa brašnom od heljde.
Potrebni sastojci: 150 g, brašna od heljde, 1 pakovanje kravljeg maslaca, 150 g šećera, 1 jaje, 1 kašičica praška za pecivo, 100 g krupnije samlevenih oraha, maslac (za pleh).
Način pripreme: Mekani kravlji maslac umutite sa šećerom na penu. Dodajte jaje i nastavite da mutite dok ne dobijete gladak krem. Postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i orahe. Dodajte i 2 supene kašike vode i mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Kašukom u namazan pleh stavite gomilice od smese. Keksiće pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta.
Komentari