Svaka domaćica želi da pripremi nešto brzo i jednostavno za svoju porodicu, nakon dugog radnog dana. Evo nekoliko ideja za brzo jelo, sa kojim ćete iznenaditi porodicu, a zašto ne i neočekivane goste.
Gnezda od mlevenog mesa i pečuraka
Potrebni sastojci; mleveno meso - 500 g, hleb - 1 kriška, jaja - 6 komada, pečurke - 5 komada, luk - 1 glavica, peršun - 1/2 veze, maslac - 5 supenih kašika, biber, so, kumin.
Način pripreme: Pomešajte mleveno meso sa sitno iseckanim lukom, iseckanim peršunom, jednim jajetom, soli, biber, kumin i prethodno potopljenu krišku hleba u vodi. Uvijte gotovo mleveno meso providnom folijom i ostavite da stoji 30 minuta. Rasporedite mleveno meso na 5 jednakih delova i rukama pažljivo oblikujte svako gnezdo sa po 1 supenom kašikom maslaca. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 45 minuta, nakon toga razbijte po jednol jaje i vratite u rernu da se peče samo na gornjem grejaču.
Špagete Bolonjeze
Potrebni sastojci: špagete - 200 g, mleveno meso - 250 g, šargarepa - 1 komad, paradajz pire - 100 g, crveno vino - 1/2 šolje, maslinovo ulje, so, bosiljak, origano, parmezan.
Način pripreme; u maslinovom ulju propržite mleveno meso i šargarepu. Dodajte paradajz pire i crveno vino i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 10 minuta. Začinite solju, bosiljkom i origanom. Promešajte dobro i skinite sa vatre. Skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Prelijte sos i pospite rendanim kačakvaljem i svežim bosiljkom.
Poređane ćuftice sa patlidžanom i tikvicama
Potrebni sastojci; mleveno meso - 650-700 g, jaja - 1 komad, peršun - 1/2 veze, so, biber, kumin, patlidžan - 1 komad, tikvice - 2 komada, luk - 2 glavice, mirođija, paradajz pire - 150-200 g, maslinovo ulje.
Način pripreme; Isecite patlidžan na krugove, posolite i ostavite da se ocedi. Tikvice i luk takođe secite na krugove na oko 2 cm. Pomešajte mleveno meso sa 1 glavicom sitno iseckanog luka, peršunom, jajetom i začinima /solju, l biberom, kuminom/. U namazan pleh stavite krugove patlidžana, ćuftu, tikvicu i luk i tako dok ne potrošite sastojke. Pospite sa još malo maslinovog ulja, prstohvatom mirođije i prelitje sokom od paradajza. Uvijte pleh aluminijumskom folijom i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta, nakon toga skinite foliju na još 15 minuta da se zapeče.
Zapečeno jelo sa mlevenim mesom
Potrebni sastojci: mleveno meso - 250 g, krompir - 4-5 komada, kiseli krastavčići - 2-3 komada, crni luk - 1 glavica, jaja -2-3 komada, sveže mleko - 1/2 šolje, brašno - 3 supene kašike, maslac, kačkavalj, so, biber, kumin, čubar.
Način prirpeme; Isecite krompir, krastavčiće i luk sitno. Stavite ih u namazan pleh i dodajte mleveno meso /u komadima/. Prelijte umućenim jajetom sa svežim mlekom i brašnom. Dodajte komade maslaca i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Pre nego što izvadite iz rerne, pospite kačkavaljem ostavite da se zapeče.
Praziluk sa mlevenim mesom
Potrebni sastojci: mleveno meso - 500 g, praziluk, 5-6 strukova, šargarepa- 2 komada, paradajz - 2 komada, crvena paprika - 1 komad, maslinovo ulje, biber, aleva paprika, so.
Način pripreme: Dinstajte sitno iseckan praziluk, šargarepu i paprike u malo maslinovog ulja i vode. Nakon što omekša povrće, dodajte mleveno meso, dinstajte dok jelo ne ostane na masti. Na kraju dodajte sitno iseckani paradajz i začinite začinima. Ostavite da vri 5-10 minuta, nakon toga premestite u pleh i pecite u umerneoj rerni.
Janija sa ćufticama i lukom
Potrebni sastojci: mleveno meso - 750 g, crni luk - 8 glavica, paradajz pire - 1 supena kašika, kuvani pirinač - 1/2 šolje, peršun - 1/2 veze, brašno - 1 supena kašika, maslinovo ulje, biber, aleva paprika, nana, lovorov list, so.
Način pripreme: Pomešajte mleveno meso sa sitno iseckanom glavicom luka, pirinčem, peršunom, biberom i solju. Preostali luk krupno isecite i propržite dok ne omekša u masnoći. Dodajte brašno, alevu papriku i so. Na kraju dodajte paradajz pire, prelijte toplom vodom dok ne dobijete gust sos. Nakon što provri dodajte ćuftice, nanu i lovorov list. Ostavite da se krčka na tihoj vatri dok ćuftice ne budu gotove. Servirajte sa sitno iseckanim peršunom
Komentari