Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se priprema heljda

Kako se priprema heljda

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
heljda sa pečurkama

Heljda predstavlja proizvod koji nije tipičan za bugarsku nacionalnu kuhinju. Njenom domovinom se smatra Indija, a izuzetno je popularna u Rusiji.

Heljda je vrlo korisna i čak se uzima i kao zamena za meso, jer je veoma bogata gvožđem. Zato sve više dobija na popularnosti u našoj zemlji.

Zrna heljde su trouglastog oblika, nalik pirinču ili pšenici. Osim gvožđa, takođe je bogata cinkom, jodom, sadrži mnoge vitamine, ali vrlo malo masti - samo 3%. Heljda ne sadrži gluten i to je čini nezaobilaznim proizvodom za ljude koji su na dijeti bez glutena. Njen nizak sadržaj ugljenih hidrata je čini neprocenjivom za dijabetičare.

Za koja jela se može koristiti heljda i kako da se pripremi?

Može se koristiti u slanim i slatkim jelima. Najčešća njena primena je u slanoj i slatkoj kaši. Možete napraviti ćufte od heljde, u kuvanom obliku je možete staviti u raznovrsne sveže salate i supe. Napravite sjajan doručak od muslija od heljde.

Heljda se kuva u odnosu 1:3 /jedan deo heljde na tri dela vode/. Kuva se mnogo brže nego pirinča. Spremna je kad zrna puknu, nabubre i na kraju omekšaju. Potrebno joj je oko 4-5 minuta da se skuva. Procedite je i isperite hladnom vodom da bi se uklonio njen karakterističan gorak ukus.

ćufte sa heljdom

Ako želite da pripremite užinu ili salatu, zalijte je ključalom vodom, poklopite i zamotajte u peškir. To uradite uveče, a ujutru je odvijte i ona je spremna za konzumaciju

Za pripremu supe je najbolje dodati heljdu pred sam kraj kuvanja, da se ne bi previše skuvala.

Možete je dodati u janiju(paprikaš) ili sarme, u voćnu pitu ili da je pomešate sa slatkim kremom.

Pripremite sebi brašno od heljde koje se koristi za hleb i kolače. Vrlo je lako, samo sameljite heljdu u mlinu za kafu.

Ako želite da osetite njeno blagotvorno dejstvo na vaše zdravlje, konzumirajte je najmanje dva puta nedeljno. Pri kupovini tražite svetlobraon heljdu, jer je ona prošla kroz manje tehničkih obrada.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest