Majonez je među najpoznatijim i najviše voljenim sosove uz glavno jelo još od svog prvog pojavljivanja u 18. veku u Francuskoj, ali svima je poznato da je to veoma teška empulzija koja opterećuje sistem organa za varenje.
S obzirom na to da sadrži jaja, nije primenjljiv u hrani za vegane. Iz tog razloga varijacija ove namirnice ima veoma mnogo i jedna od njih je veganski majonez.
Može da se napravi pravo kulinarsko remek delo od veganskih sastojaka sa konzistencijom i osećajem ukusa majoneza.
Veganski majonez sa orašastim plodovima je neverovatna kulinarska ideja, s obzirom na to da je gotova emulzija oslobođena kako od potrebe da se dodaju jaja, tako i od potrebe za uljem ili drugom masnoćom. Ona se nalazi u orašastom plodu.
Takav veganski majonez je od indijskog oraha. Jezgra indijskog oraha su dovoljna da pretvore ovaj miks laganih proizvoda u savršen dodatak mnogim namirnicama.
Kako da napravimo uspešan veganski majonez
Da bi jedan veganski majonez bio dobar proizvod potrebno je ispoštovati nekoliko zahteva:
- Gustina ovog sosa se reguliše vodom koja se stavlja. Ako je cilj da se dobije tečniji i laganiji sos, za vreme pasiranja treba da se doda 1 supena kašika iznad količine date u receptu. Tako se jednostavno dobija željena konzistencija.
- Za ukusan veganski majonez sa indijskim orahom tajni sastojak je beli luk. On daje neverovatan ukus koji raduje nepce u gotovoj smesi.
- Potrebni su i drugi začini kako bi bili zadovoljeni receptori ukusa. To može biti seme slačice ili kašičica senfa.
- Bilo bi dobro da se gotov veganski majonez prebaci u staklenu teglu. Ona može da se čuva u frižideru 4-5 dana. Na hladnom se još malo zgusnjava.
Kako se pravi veganski majonez od indijskog oraha
Veganski majonez sa jezgrom indijskog oraha može da se doda u salate, kuvano ili pečeno povrće, u sendviče - mogućnosti su bezgranične.
Potrebni sastojci za veganski majonez od indijskog oraha:
- 1 šolja indijskog oraha, prethodno namočenog u vodi
- Sok 1/2 limuna ili cela limeta
- 1/2 šolje vode
- Čen belog luka
- 1/2 kašičice semena slačice ili senfa
- 1/2 kašičice soli
Spremanje veganskog majoneza od indijskog oraha
Svi sastojci se stavljaju u blender i mute se na velikoj brzini dok se ne dobije homogena glatka smesa. Gotov majonez bez jaja se proba i ukoliko je potrebno, može da se doda limunov sok ili drugi začin po ukusu.
Pogledajte još i naše savete za spremanje vegan majoneza, ili probajte naše isprobane recepte za vegan majonez sa avokadom, vegan majonez sa aromatičnim začinima ili ovaj klasični domaći mlečni majonez.
Komentari