Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da napravimo veganski majonez od orašastih plodova

Kako da napravimo veganski majonez od orašastih plodova

Vegan majoneza od orašastih plodova

Majonez je među najpoznatijim i najviše voljenim sosove uz glavno jelo još od svog prvog pojavljivanja u 18. veku u Francuskoj, ali svima je poznato da je to veoma teška empulzija koja opterećuje sistem organa za varenje.

S obzirom na to da sadrži jaja, nije primenjljiv u hrani za vegane. Iz tog razloga varijacija ove namirnice ima veoma mnogo i jedna od njih je veganski majonez.

Može da se napravi pravo kulinarsko remek delo od veganskih sastojaka sa konzistencijom i osećajem ukusa majoneza.

Veganski majonez sa orašastim plodovima je neverovatna kulinarska ideja, s obzirom na to da je gotova emulzija oslobođena kako od potrebe da se dodaju jaja, tako i od potrebe za uljem ili drugom masnoćom. Ona se nalazi u orašastom plodu.

Takav veganski majonez je od indijskog oraha. Jezgra indijskog oraha su dovoljna da pretvore ovaj miks laganih proizvoda u savršen dodatak mnogim namirnicama.

Kako da napravimo uspešan veganski majonez

Indijski orah

Da bi jedan veganski majonez bio dobar proizvod potrebno je ispoštovati nekoliko zahteva:

- Gustina ovog sosa se reguliše vodom koja se stavlja. Ako je cilj da se dobije tečniji i laganiji sos, za vreme pasiranja treba da se doda 1 supena kašika iznad količine date u receptu. Tako se jednostavno dobija željena konzistencija.

- Za ukusan veganski majonez sa indijskim orahom tajni sastojak je beli luk. On daje neverovatan ukus koji raduje nepce u gotovoj smesi.

- Potrebni su i drugi začini kako bi bili zadovoljeni receptori ukusa. To može biti seme slačice ili kašičica senfa.

- Bilo bi dobro da se gotov veganski majonez prebaci u staklenu teglu. Ona može da se čuva u frižideru 4-5 dana. Na hladnom se još malo zgusnjava.

Kako se pravi veganski majonez od indijskog oraha

Kako da napravimo vegan majonezu od orašastih plodova

Veganski majonez sa jezgrom indijskog oraha može da se doda u salate, kuvano ili pečeno povrće, u sendviče - mogućnosti su bezgranične.

Potrebni sastojci za veganski majonez od indijskog oraha:

- 1 šolja indijskog oraha, prethodno namočenog u vodi

- Sok 1/2 limuna ili cela limeta

- 1/2 šolje vode

- Čen belog luka

- 1/2 kašičice semena slačice ili senfa

- 1/2 kašičice soli

Spremanje veganskog majoneza od indijskog oraha

Svi sastojci se stavljaju u blender i mute se na velikoj brzini dok se ne dobije homogena glatka smesa. Gotov majonez bez jaja se proba i ukoliko je potrebno, može da se doda limunov sok ili drugi začin po ukusu.

Pogledajte još i naše savete za spremanje vegan majoneza, ili probajte naše isprobane recepte za vegan majonez sa avokadom, vegan majonez sa aromatičnim začinima ili ovaj klasični domaći mlečni majonez.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest