Nema ništa ukusnije od domaćeg soka i sirupa. Oni se mogu napraviti po vašem ukusu - sa manje ili više šećera, da budu ređi ili gušći. Pritom, ne sadrže veštačke boje ni konzervanse.
Predlažemo vam po jedan recept za sirup i domaći gusti sok - lako i brzo se prave. Šećer u oba predloga može varirati u zavisnosti od vašeg ukusa.
Domaći sok (nektar) od breskve
Potrebni sastojci: 700 ml vode, 1 kg breskvi, 300 g šećera.
Način pripreme: U odgovarajuću posudu stavite vodu, pa zatim je stavite na ringlu. Isipajte šećer i promešajte - ostavite da proključa 2-3 minuta. Zatim u vodu sa šećerom stavite breskve, koje ste prethodno ogulili i očistili od koštica.
Smesu kuvajte 4-5 minuta. Zatim voće ispasirajte mikserom ili blenderom, šta imate pri ruci. Isipajte u flaše dok je smesa topla i zatvorite. Sterilizujte 15 minuta.
Sledeći predlog je sirup od višanja i pošto su višnje malo kisele, poželjno je da dodate malo više šećera, kako sirup ne bi bio kiselkast.
Sirup od višnje
Potrebni sastojci: 2 kg zrelih višanja, 1 1/2 kg šećera, 1 1/2 kašičice limuntusa
Način pripreme: Višnje operite, pa zatim uklonite drške i koštice. Pomoću mašinice za pasiranje, dobro ispasirajte višnje i stavite ih u frižider na 24 sata, a prethodno ih posipajte sa nekoliko kašika šećera.
Sok koji se stvorio, procedite pomoću gaze. Najgušći deo ne treba procediti - od njega možete napraviti mus ili marmeladu.
Sirupu, koji ste procedili, dodajte šećer - po želji, možete promeniti količinu koju smo mi naveli. Kuvajte sirup u odgovarajućoj posudi, tako da s vremena na vreme mešate drvenom kašiko Kada sirup postaje gušći, dodajte mu limunsku kiselinu.
Dobro promešajte i sklonite sa vatre. Pomoću kašike sklonite i penu. Ostavite da se malo ohladi, pa zatim sipajte u flaše i zatvorite metalnim poklopcima. Čuvajte sirup na tamnom i hladnom mestu.
Komentari