Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Jednostavni saveti za sotiranje mesa

Jednostavni saveti za sotiranje mesa

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Jednostavni saveti za sotiranje mesa

Sotiranje je tehnika brzog prženja proizvoda u maloj količini masti. Masnoća treba da bude jako vruća, a meso ne treba mešati, već okretati pokretom tiganja.

Potrebno je da izaberete odgovarajući tiganj, koji je dovoljno dubok i velik tako da možete postaviti meso u jedan nivo. Masnoća treba da jedva pokriva dno, a komadi mesa ne smeju da se preklapaju. Najbolje je da tiganj ima ravne zidove koji se izvijaju prema dnu.

Najbolji način da se pripreme komadi mesa, piletine ili ribe je sotiranje. Meso dobro osušite i stavite ga u vrelu masnoću, kao što je gore navedeno. Brzo ga propržite sa obe strane da meso pocrveni, ali da ostane sočno.

Mesni sokovi koji ostanu na dnu tiganja, koji su poprimili prijatnu karamel boju, mogu da postanu osnova odličnog sosa koji je brz i jednostavan.

Ako su komadi mesa koje sotirate deblji, samo ih pržite duže, pa poklopite tiganj poklopcem da se meso dinsta i omekša.

Da biste napravili uspešno sote, morate da znate da meso ne sme da bude vlažno. Ovo se odnosi na sve proizvode koje želite da sotirate. Dobro ih osušite pre prženja. Proizvod možete i aromatizovati i uvaljati u brašno neposredno pre nego što ga stavite u tiganj.

Jednostavni saveti za sotiranje mesa

Ako vam masnoća nije dovoljno vruća, meso se neće dobro ispržiti.

Ne stavljajte komade blizu jedan drugom, jer će se, ako su previše debeli, dinstati i neće se pržiti. Nemojte prepuniti posudu. Bolje je pržiti nekoliko puta u manjim količinama, da biste dobili dobar krajnji rezultat.

Meso začinite neposredno pre ili posle sotiranja. Često okrećite komade dok ne vidite da imaju lepu smeđu nijansu. Zapamtite da dubok, veliki tiganj igra važnu ulogu u ovom procesu.

Nudimo vam odličan recept za sotiranu junetinu sa belim vinom i ruzmarinom

Neophodni proizvodi: 4 komada junetine bez kostiju, 1 kašika brašna, 4 kašike maslinovog ulja, 1 i po kašika seckanog ruzmarina, 4 sitno iseckana čena belog luka, 2/3 šolje belog suvog vina.

Sa mesa uklonite višak masnoće, osušite ga i začinite biberom i solju po ukusu. Zagrejte 1 i po kašiku maslinovog ulja u odgovarajućem tiganju.

Meso sotirajte u dva navrata, po 2 komada, spolja treba da meso porumeni. Uradite isto i sa druga dva komada mesa. Ostavite meso za sada po strani.

Sotirajte ruzmarin i beli luk sa preostalim maslinovim uljem. Dodajte vino, so i biber. Pustite da provri i mešajte dok se smesa ne smanji za pola. Dodajte meso, zajedno sa sokom koji je trebalo da se izdvoji u tanjiru. Ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri.

Pored sotiranog mesa, preporučujemo vam da isprobate naše recepte za sotirane pečurke ili krompir sote.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest