Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravila za sterilizaciju tegli

Pravila za sterilizaciju tegli

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1511
Sterilisane tegle

Jesenja sezona je najpogodnija za konzervisanje i u to vreme se najviše stavlja voće i povrće u tegle i špajze. Ali da bismo uspeli sa izađemo na kraj, treba da znamo koji je najbolji način za to i šta nam je potrebno.

Pre nego što počnemo da konzervišemo tegle sa zimnicom, treba da ih sterilišemo. Ustvari prethodna sterilizacija tegli se radi da bi se otklinite sve bakterije i da biste bili sigurni da će biti u roku još nekoliko meseci.

Za sterilizaciju tegli vam je potrebna velika šerpa gde možete staviti tegle, pleh, kuhinjska krpa, voda, sapun, hvatači za hranu i poklopci, kojima ćete kasnije zatvarati tegle. Prvo treba da operete tegle toplom vodom. Obavezno toplom, a ne hladnom vodom, da ne bi pukle kad dođe vreme da ih stavite u šerpu.

Sterilisanje tegli

Sledeći korak je da napunite šerpu vodom i da je stavite na vatru - voda treba da se ugreje, nije potrebno da provri. Nakon toga stavite tegle uz pomoć hvataljki u toplu vodu - ostavite nekoliko sekundi, nakon toga izvadite tegle i prospite vodu ako je ima. Stavite u pleh, prethodno obložen krpom. Lepo je da poređajte tegle sa otvorom na dole.

Proceduru ponavljajte sa svim teglama. Nakon što budu gotove, stavite u vodu i poklopce, nakon toga ih pažljivo ostavite na krpu i pokrijte tegle krpom

Dobro je da uradite ovu proceduru neposredno pre nego što počnete konzervisanje. Ako vam se čini da su previše tople, ostavite ih 20 minuta uprkos tome što će najverovatnije sa sterilizacijom poslednje tegle, prva već biti spremna za konzervisanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest