bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Koja hrana povećava šećer u krvi?

Koja hrana povećava šećer u krvi?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
431
Šećer u krvi

Dosta ljudi povezuje pojam šećer u krvi sa bolestima kao što su gojaznost i dijabetes. Zapravo, šećer u krvi je rasprostranjen naziv i medicinski termin koji odražava koncentraciju glukoze, koja cirkuliše u krvotoku i vrednost odražava raspoloživu neusvojenu slobodnu energiju za organizam.

Pojam glikemijski indeks ugljenih hidrata je rođen u Torontu, Kanadi početkom 80-ih godina. Kroz složna merenja i matematička izračunavanja, dr. Dejvid Dženkins i njegove kolege dokazuju da neki ugljeni hidrati brže i naglo povećavaju krvnu glukozu nakon obroka u odnosu na druge ugljene hidrate.

Osobe sa dijabetesom treba da konzumiraju više vlakana i povrća, da konzumiraju manje natrijuma, masti, kalorija i ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom. Vi možete da postgnete to tako što ćete konzumirati više voća i povrća, integralnih žitarica, a takođe i da se učite da smanjite, izbacite ili zamenite neke sastojke u svojim receptima. Adaptacija recepata vam dozvoljava da konzumirate manje hrane sa visokim glikemijskim indeksom, obogaćene natrijumom i mastima.

Specijalisti smatraju da dijabetičarima nije preporučljivo da kafu ili čaj zaslađuju kristal šećerom ili da konzumiraju bezalkoholna pića sa šećerom (osim u slučaju hipoglikemije).

Zdrava ishrana

Pored toga, hrana koja najbrže povišava šećer u krvi, tj. hrana sa visokim glikemijskim indeksom, je apsolutno zabranjena. Takvi su svi gotovi slatkiši - keks, bombone, vafli, torte, kolači, čokolade i drugi fini slatkiši, zbog visokog sadržaja hidrogenizovanih masti (tehnološki zasićeni), šećera i kalorija.

Isto pravilo važi i za posebne dijabetičke varijante u kojima je zaharoza prosto zamenjena drugim, upravo toliko kaloričnim zaslađivačem (sorbitol, fruktoza).

Druga hrana koja treba da bude tabu tema za ljude sa visokim šećerom u krvi su orašasti plodovi, kokos, kao i koža pileta. Margarin, pavlaka i maslac takođe imaju sačuvano mesto u kategoriji proizvoda koji povećavaju šećer u krvi.

Ne smemo zaboraviti šargarepu, paškanat, sveže pripremljen pire od krompira, svežu boraniju, cveklu i banane, koji na isti način deluju na ljudski organizam.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest