Čuvanje bamije

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2291
Bamija

Bamija je biljka koja se odlikuje slabim očuvanjem. Zbog toga je dobro da se konzumir asveža, što je brže moguće nakon berbe. Međutim, da biste je duže sačuvali, možete probati neke od sledećih metoda.

Ako ste odlučili da obradite bamiju, to možete uraditi u roku od 24 sata nakon njene berbe. Do trenutka obrade čuva se na senovitom i vetrovitom mestu.

U frižideru - Bamija može da se čuva nekoliko dana u frižideru, tako što se uvije u papirnu kesu i stavi se na mesto za povrće. Pre toga se ne pere, s obzirom da su vlažni, plodovi vrlo brzo uvenu. Pogodna je za konzumaciju maksimum dva, tri dana nakon skladištenja u frižideru. Ako počne da tamni, znači da je vreme da je bacite.

Bamija

U zamrzivaču - Druga ideja za čuvanje bamije je njeno zamrzavanje. U tu svrhu koristite samo mlade, nežne plodove. Oni treba da budu dugi ne više od 4-5 cm. Blanširaju se 4 minute i ostave se da se ohlade.

Ređaju se na poslužavnik i stavljaju se na 30 minuta u frižider, nakon čega se stavljaju u kesice za zamrzivač sa hermetičkim zatvaranjem. Zatvore se tako da u kesicama ne bi trebalo da bude vazduha i vraćaju se u zamrzivač.

Sušena bamija - Drugi metod za čuvanje bamij eje sušenje. Niže se na uzicu i stavlja se na provetrivo mesto, dobro ogrejano suncem.

Jela sa bamijom

Turšija od bamije - Za tu namenu se bira sveža i mlada bamija sa nerazvijenim semenkama. Opere se i odseku se njene drškice. Namoči se otprilike 10 sati u rastvor od soli i sirćeta (300 g soli i 300 ml sirćeta na 10 l vode), da bi presekao sluzavi sok bamije. Nakon toga se ocedi i ređa u tegle.

Osim bamije u njih se još dodaje ren i beli luk. Sastojci se zaliju prekuvanom i ohlađenom salamurom, spremljenom u odmosu 5 l vode, 300 g soli, 400 g sirćeta. Teglice se zatvaraju i počinje proces fermentacije. On traje između 10 i 15 dana. Već gotova turšija se čuva na hladnom mestu. Odgovarajuća salata i meze tokom zimskih meseci.

Bamija s paradajzom

Konzervirana bamija - Bamija se konzerviše sa crvenim paradajzom, tako što se odozgo zalije paradajz sokom. Konzerviranje bamije je jednostavno.

Drška i osnova se iseku, pri čemu se pazi da se ne otvore kanali semenih kesica. Očišćena bamija se opere u obilnoj količini vode. Popari se do 3 min. u ključalom slanom rastvoru. On se sprema tako što se na 1 l vode dodaje 20 g soli i 5 g vinske kiseline. Nakon poparivanje, bamija treba da se ohladi do 25°С.

Crveni paradajz koji će se koristiti treba da bude zdrav i dobro uzreo. Dobro se opere, nakon čega se iseče mesto gde se nalazi drške ploda.

Paradajzi za sok od paradajza se očiste od petiljke, operu se, iseku se, stave se u odgovarajuću posudu i kuvaju se u svom sopstvenom soku dok ne omeknu. Nakon toga se gnječe i pasiraju. Sos treba da bude bez semenki i kožice. Dodaje se so.

Bamija i paradjaz se stavljaju u tegle i zalivaju se paradajz sokom, zagreju se do 80°С. Nakon toga tegle se odmah zatvore i sterilišu se 100 min.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest