Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisna svojstva laktobacila

Korisna svojstva laktobacila

M. GeorgievaM. Georgieva
Početnik
814
Korisna svojstva laktobacila

Laktobacili su gram-pozitivni anaerobni mikrobi u obliku štapa, koji aktivno fermentišu šećere sa stvaranjem uglavnom mlečne kiseline.

Navažnije svojstvo laktobacila je njihova korist za ljudsko zdravlje, ubedljivo dokazana ne samo medicinskim istraživanjima, već i vekovnom upotrebom laktobacila u pripremi različitih fermentisanih hranljivih proizvoda (kiselo mleko, sir, kiselo povrće, hleb, vino i drugo).

Laktobacili su široko rasprostranjeni u noramlanim mikrobnim skupovima, koji nastanjuju ljudsko telo. Oni se nalaze u svim organima digestivnog trakta, počevši od usne duplje do rektuma, i dominirajuća su flora ženskom urogenitalnom sistemu i prisutne su u dojkama zdravih dojilja. Na primer u debelom crevu koncentracija laktobacila dostiže 10 milijardi ćelija u jednom gramu.

Laktobacili

Laktobacili su u stanju da stimulišu imini sistem; proizvode probavne enzime; ubrzavaju regeneraciju sluzokoža; sinteziraju vitamine i druga jedinjenja koja doprinose normalizaciji metaboličkih procesa; proizvode metabolite koji sprečavaju rast brojnih patogenih bakterija, virusa i gljivica.

Danas su laktobacili najčešće sretana komponenta ne samo različitih fermentisanih mlečnih proizvoda, ali i probiotika, što je posledica njihovog stalnog prisustva u sastavu simbiotske ljudske mikroflore i ogromna lepeza korisnih svojstava, otkrivenih u njima.

Interesantno je podvući da prvi koji obraća pažnju na laktobacile je nobelovac Ilija Ilič Mečnikov, koji početkom 20. veka razrađuje prvi terapeutski proizvod na bazi laktobacila, nazvan Laktobacilin. Prema naučniku, redovna upotreba ovog proizvoda treba da dobrinese poboljšanju crevne mikroflore i da produži život ljudi.

Treba imati u vidu da među ogromnom raznovrsnošću laktobacila, sojevi sa korisnim svojstvima su izuzetno retki. Međutim, takvi su laktobacili koji su sadržani u tradicionalno fermentisanim mlečnim proizvodima.

Kefir

Mlečnokiselinske bakterije, koje su sadržane u kefiru, kiselom mleku, fermentisanom mleku, korišćenom za proizvodnju drugih mlečnih proizvoda, mogu da se konzumiraju umereno upravo kao izvor probiotika.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest