Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisna svojstva citrusa

Korisna svojstva citrusa

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
Korisna svojstva ciklusa

Citrusno voće je ušlo u ishranu svakog od nas, ne samo zbog toga što je veoma ukusno, nego i zbog činjenice da je izuzetno korisno za organizam. Koristi od citrusa su zaista mnoge i upravo na neke od njih ćemo obratiti pažnju u sledećim redovima.

Jedno od najpopularnijeg su pomorandže, limun, grejpfrut i mandarine. Pri redovnoj konzumaciji, oni pomažu da se spreči razvoj niza bolesti i služe kao profilaktika protiv mnogih različitih bolesti. Oni su nezamenjivi izvor vitamina C za organizam, ali zajedno sa tim bogati su vitaminima iz grupe B, A, E, PP, folnom kiselinom, antioksidansima i beta-karotenom.

1. Podstiču mršavljenje

Citrusno voće pomaže da se izborite sa viškom kilograma, budući da su niskokalorični. Upravo zbog toga, ukoliko ste odučili da se pridržavate neke dijete, tada ono obavezno mora da prisustvuje na vašem meniju.

U 200 grama njih sadržano je samo 80 kalorija. Možete da započnete svoj dan čašom sveže ceđenog soka od citrusa, kako biste se napunili energijom za ceo dan. Međutim, obavezno je da pre toga nešto pojedete, budući da je štetno da ga konzumirate na prazan želudac.

2. Smanjuje nivoe holesterola

Redovna konzumacija citrusnog voća pomaže u smanjivanju lošeg holesterola. Upravo zbog toga je posebno korisno za ljude koji imaju slične zdravstvene probleme, ali može i da se uzima u čisto profilaktičke svrhe.

3. Poboljšava rad srca

Svojstva grejpfruta

U njima je sadržana izvesna količina kalijuma i magnezijuma koji dokazano poboljšavaju rad kardiovaskularnog sistema. I da bi korist bila maksimalnija, možete da ih konzumirate napravljene sa belom kožicom. Međutim, ukoliko pijete lekove protiv hipertonije ili neke antibiotike, onda je kontraindikovano da jedete grejpfrut. Tokom ovog perioda ovo voće možete da zamenite drugim citrusima.

4. Zamenik sunca tokom zime

Kao što svako zna, upravo sunce je najjači izvor vitamina D za organizam. On je sadržan i u citrusnom voću i upravo zbog toga je dobro da se tokom zimskih meseci poveća njihova konzumacija, kada sunčevi zraci nisu dovoljni da pokriju prirodne potrebe našeg tela.

5. Poboljšavaju imunitet

Tokom hladnih meseci povećavaju se respiratorne bolesti i prehlade. Međutim, dokazano je da je odlično sredstvo za profilaktiku u ovom slučaju upravo citrusno voće, koje učvršćuje imunološku zaštitu tela. Prisustvo velike količine vitamina C u njima pomaže i u bržem oporavku.

6. Za vreme menstruacije

Citrusi kod menstruacije

Dokazano je da ovo voće poboljšava zgrušavanje krvi, budući da je bogato vitaminom K. Zajedno s tim, štiti od spontanog abortusa i prevermenog rađanja, zbog toga je posebno korisno za buduće majke.

7. Poboljšava raspoloženje i varenje

Danas veliki deo ljudi vodi ubrzan način života, izlažući svoj organizam jakom stresu i depresiji. Deo korisnih svojstava citrusa uključuju bolje varenje i bolje raspoloženje, oslobađajući telo od suvišnog stresa.

8. Kod disajnih problema

Oni poboljšavaju čišćenje bronhija od različitih zagađivača vazduha. Samo jedna čaša soka od citrusnog voća će pomoći u efikasnom čišćenju respiratornog sistema. Osim toga, voće je bogato aminokiselinama koje su korisne kod astme, bronhitisa, traheitisa.

9. Za zdravu kožu i kosu

Koristi za zdravlje od limuna

U ovoj večnoj bici žena za blistavu kosu i čistu kožu limunovi su jedan od najvernijih pomoćnika. Oni mogu da vam pomognu da se izbavite od peruti, takođe korisni su kod različitih ekcema.

Maske za lice od citrusa generalno čine kožu glatkom i blistavom. Interesantna je činjenice da se u svom prirodnom obliku tokom jeseni vitamin C čuva samo u citrusnom voću. Zato je ono izuzetno korisno ne samo za zdravlje, nego i za lepotu svake žene.

10. Čiste organizam

Citrusno voće je korisno i za dijabetičare, budući da smanjuje nivoe šećera u krvi. Zajedno sa tim, ono je izuzetno efikasno sredstvo za detokiskaciju organizma i ubrzava proces sagorevanja masnoća u telu.

Citrusno voće je pravo blago koje značajno može da poboljša naše zdravstveno stanje. Istovremeno sa tim može da nam pomogne da se izborimo sa nizom zdrvstvenih problema, obzirom na to da ima izuzetno mnogo korisnih svojstava.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest