bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvamo šargarepe

Kako da čuvamo šargarepe

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
262
Kako da čuvamo šargarepe

Šargarepe su povrće jakog ukusa, korisne su, trajne i dobre za čuvanje.

Dokazano je da se tokom prvih par meseci čuvanja, od momenta kada su ubrane, sadržaj vitamina A povećava, a ukoliko su zaštićene od toplote ili direktne sunčeve svetlosti, mogu da sačuvaju svoje hranljive materije još dva do tri meseca. Sveža hrskavost šargarepe postoji zbog njegovih ćelijskih zidova, koji su pričvršćeni sa vlaknim akoja se teško vare, celulozom, hemicelulozom i ligninom.

Možda je najbolji način da uživate u sveže ubranim šargarepama da ih jedete sirove, prosto blago skuvane ili spemljene na pari. Krhke mlade šargarepe potrebno je da ih dobro istružete pre nego što ih spremite. Veće imaju deblju kožu i previše jaku aromu, koja se dobro kombinuje u jelima sa više različitog povrća.

Probajte da skinete samo gornji sloj kože šargarepe prilikom guljenja, jer ćete na taj način sačuvati više njenih dragocenih materija.

Trik koji se koristi da bi se sačuvali aromatični i hranljivi kvaliteti šargarepe je da se smanju količina izgubljene tečnosti u njima. Zrelije i starije šargarepe su tvrđe po strukturi i najbolje se čuvaju.

Kako da čuvamo šargarepe u frižideru?

Kako da čuvamo šargarepe

Prvo, uklonite donje zelene delove šargarepe, s obzirom da crpe vlagu iz korena. Ostavite samo jedan stručak od otprilike 2 cm, kako biste sprečili proces truljenja. Posle poređajte gusto nekoliko neopranih šargarepa u najlon kesu sa patent zatvaračem, izbacite vazduh iz nje i čuvajte u najhladnijem delu frižidera.

Šargarepe izvadite iz frižidera i operite ih tačno pre obrade. Potrebno je da malo odstoje na sobnoj temperaturi i nakon toga možete ih koristiti.

Takođ, možete ostaviti šargarepe da odstoje na suncu nekoliko dana i nakon toga ih možee staviti u frižider. Pravilno čuvane, one mogu da traju do tri meseca.

Kako da zamrznemo šargarepe?

Pre nego što počnete da zamrzavate šargarepe, one treba da budu blanširane. Blanširanje (poparavanje povrća u ključalo vodi ili na pari kratko vreme), je obavezan korak za pripremu skoro svakog povrća koje treba da se zamrzne. Najmlađe i najkrhkije šargarepe se najuspešnije zamrznu nakon blanširanja.

Spremite oko 4 litra vode za svakih pola kilograma povrća. Korišćenje ovih proporcija je sa namerom da voda nastavi da vri dok povrće stavljamo na dno šerpe.

Kako da čuvamo šargarepe

Izaberite mlade, krhke šargarepe, srednje dužine. Ako ste ih isekli, tada je prilikom blanširanja dovoljno da prestoje oko dve minute u ključaloj vodi.

Šargarepe stavite u korpicu za blanširanje i potopite je u vodu. Stavite poklopac na korpicu. Počnite da odbrojavate odamh kada voda počne da vri. Vreme potrebno za blanširanje celih šaragrepa je minimum 5 minuta.

Nezadržavajući se, nakon toga ih vadite iz šerpe i ohladite ih u posudi sa ledom. Iz nje ih premestite u drugu posudu i sačekajte da voda iz njih iscuri. Kada su već suve, poređajte ih u plastičnu posudu sa poklopcem, ostavljajući 1 cm slobodnog prostora, nepopunjenog. Stavite je u zamrzivač.

Ako šargarepe čuvate vakumski upakovane u najlno kesi, one mogu da traju čak do 14 meseci.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest