bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Najpoznatije sorte belog grožđa

Najpoznatije sorte belog grožđa

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3173
Najpoznatije sorte belog grožđa

Jedna od prvih biljnih kultura koju čovek počinje da uzgaja još u najranijoj drevnosti je vinova loza. Tako se pojavljuju dve osnovne vrste grožđa - belo i crno, kultivišu se i različite sorte belog i crnog grožđa.

Danas postoji na desetine sorti grožđa sa različitim kvalitetima ukusa, od kojih se prave različiti brendovi belog i crnog vina. Detaljnije ćemo se zaustaviti na belom grožđu, na nekom od najpoznatijih vrsta za konzumaciju, kao i za proizvodnju belog vina.

Belo grožđe - sastav, sadržaj korisnih materija i upotreba

Belo grožđe se po sastavu podudara sa crnim, s obzirom da su oni suštinski jedna te ista vrsta voća. Od sadržaja belog grožđa izdvaja se glukoza, koja je korisna kod bolesti srca. Ova vrsta grožđa sadrži i druge korisne sastojke - vitamine D, B1, B2 i C, kalcijum, natrijum, magnezijum, gvožđe, sumpor, fosfor, jod i druge. Belo grožđe sadrži i pektin i lipazu koji pomažu u procesu varenja. Ono sadrži antioksidantna i antikacerogena svojstva, zahvaljujući flavonoidima u njemu.

Konzumira se kao desertno voće, u sušenom obliku i za proizvodnju različitih belih vina.

Najrasprostranjenije sorte belog grožđa

Šardone

Belo grožđe Šardone

Ova sorta se smatra carem belog grožđa zbog toga što se od njega pravi vino koje je sinonim za sve vrste belog vina - Šardone. Ovo je najuspešnija kvalitetna sorta belog grožđa prekrasne voćne arome. Samo grožđe ima sitna, okrugla i tvrda zrna, tanku kožicu zlatkasto zelene boje. Jako korenje koje ima ova sorta grožđa, čini ga prilagodljivim bilo kakavom nepristupačnom kamenjaru. Najbolje vino Šardone se pravi od grožđa uzgajanog upravo na nepristupačnim masivima.

Traminer

Belo grožđe Traminer

Ova sorta belog grožđa sazreva tokom septembra meseca i ima slatka i aromatična zrna. Koža traminera je deblja, ali predstavlja fantastičnu sortu za proizvodnju belog vina.

Afrodita

Ovo belo grožđe ima krupna zrna bez semenki. Sam, zaseban grozd je veoma veliki i težak, jedan grozd često je težak jedan kilogram. Veoma dobro desertno grožđe.

Sovinjon blan

Belo grožđe Sovinjon blan

Bela sorta grožđa, veoma dobra za proizvodnju vina. Potiče iz oblasti Bordo, Francuska, ali je rasprostanjena u svim zemljama gde postoje vinogradski regioni. Od ovog grožđa se prave suva, polusuva i slatka bela vina visokog kvaliteta. Ta vina imaju aromu sena, tropskog voća i ogrozda. Samo Sovinjon blan zrno je malo, žuto-zelene kožice, sočno, slatko, prijatnog kiselog ukusa.

Bolgar

Belo grožđe Bolgar

Ova sorta kod nas se smatra najpopularnijim desertnim belim grožđem. Ima boju ćilibra, duguljastog je zrna. Grozdovi su krupni, slatki i aromatični, srednje debele kožice. Uglavnom se koristi za svežu konzumaciju.

Beli biser (Pearl of Csaba)

Ova sorta belog grožđa se odnosi na najranije sorte belog grožđa koje sazreva krajem jula meseca. Ima prijatan, svež ukus i jaku aromu Miskete. Njegova zrna su krupna, okruglasta, sa tankom i krhkom kožicom. Ukusno i sočno voće, ne naročito mesnato.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji