Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Najpopularnija portugalska vina

Najpopularnija portugalska vina

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3996
Najpopularnija portugalska vina

Portugalija je jedna od zemalja sa dobro razvijenom proizvodnjom vina. Samo pominjanje Portoa dovoljno je da pobudi poverenje ljubitelja prefinjenog ukusa vina.

Portugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima, koji su doneli lozu na ovu teritoriju. Više od 2.000 godina u Portugalu se prave vina koja se ne mogu naći nigde drugde.

Poslednjih decenija proizvodnja vina u Portugalu doživela je pravu revoluciju. To se odnosi na tehnologije, stilove i stavove prema proizvodnji vina, ali i na korišćenje endemskih sorti grožđa.

Najveće interesovanje je dolina Douro, koju karakteriše bogatstvo zrelih crvenih stonih vina sorte Touriga Nacional.

Proizvodnja ovakvih vina varira između 600 i 670 miliona litara godišnje, što zemlju svrstava na 11. mesto u svetu.

Sorte vinove loze i regioni u Portugaliji

Portugalska vina

Pošto je proizvodnja vina u Portugaliji prilično izolovan posao, mnoge sorte grožđa ne rastu nigde drugde u svetu.

Postoji preko 250 domaćih sorti i nekoliko uvezenih koje su se dobro prilagodile portugalskoj klimi. Za mnoge stručnjake za vino, Portugal je poslednja granica za vino proizvedeno u zapadnoj Evropi.

Prisustvo mnogih sorti grožđa u Portugalu i njihovi regionalni sinonimi otežavaju posao stručnjacima. Neke sorte su endemske za Portugal, dok se druge preklapaju sa susednom Španijom, ali imaju lokalna imena. Generalno, oko 250 sorti se smatra lokalnim, endemskim za Portugal.

Postoje značajne razlike između planinskih predela zemlje, rečnih i primorskih ravnica i primorskih brda bogatih krečnjakom, što takođe određuje bogatstvo sorti grožđa.

Najpoznatije regije su dolina Douro, Altenejo, Vinjo Verde i ostrva Madeira.

Najpoznatija portugalska sorta vinove loze je crvena i zove se Turiga Nacional. Od nje se prave vina doline Douro, kao i jaka vina Porto. Sve više proizvođača se okreće lokalnim sortama kao što su Baga, Rabigato i druge.

Bele lokalne sorte su manje poznate i ne tako česte, preovlađuju Alvarinjo, Verdelo i Loreiro.

Dobro portugalsko vino

Portugalsko belo vino

Kada se govori o vinu Portugala, to su uvek, pre svega, vina Porto i Madeira. Za ljubitelje suvog vina, dolina Douro je mesto gde se proizvode kvalitetna crvena vina, sa Touriga Nacional kao dominantnom sortom.

Lokalne sorte su obično navedene na etiketama. Imaju odlične kvalitete kojima privlače pažnju, milujući nepce svojim neverovatnim kvalitetima ukusa.

Ne samo crvena, već i bela vina obuhvataju gamu, od svežeg i relativno cvetnog i elegantnog Vinho Verdea, do punog i zasićenog tela, sa dugim ukusom i dugotrajnim osećajem užitka. I naravno, Portvajn, od pažljivo odabranih proizvođača.

Pogledajte i šta su desertna vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest