Bonapeti.rs»Članci»Vrste Vina»Sovinjon blan

Sovinjon blan

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Vino sovinjon blan

Sovinjon blan (Sauvignon Blanc) je bela vinska sorta grožđa, koja potiče iz regije Bordo u Francuskoj. To je druga najrasprostranjenija francuska bela sorta grožđa posle Šardonea. Danas je najrasprostranjenija u srednjem toku reke Loara.

Bez sumnje Sovinjon blan je jedan od careva belih sorti grožđa. Zahvaljujući nizu njegovih specifičnih karakteristika on je jedna od najnezaboravnijih i istovremeno lako prepoznatljivih sorti. Grožđe Sovinjon blan daje izuzetno aromatična i sveža vina, koja se odlikuju svojom sočnošću i kristalnom čistoćom.

Sovinjon blan je zahtevna sorta po pitanju tla i klimatskih uslova. Cveta kasno i zri rano, zbog čega joj je neophodna prekomerna toplota. Preferirana tla na kojima raste su krečnjačko-glinena. Sazreva pred kraj meseca septembra i srednje je otporna na zimske temperature.

Sovinjon blan raste dobro u provetrivim regionima. Pri sazrevanju šećerni sadržaj dostože do 20-24%. Grozdovi sovinjon blana su mali do srednje veliki, sa težinom od oko 100 g. Cilindrični su do cilindrično-konusni, zbijeni. Zrna su mala i sferična, blago elipsoidna i često deformisana zbog zbijenosti grozda. Kožica je žuto-zelena, a samo je pri dostizanju pune zrelosti ćilibarska. Meso je slatko i sočno sa prijatnim kiselim ukusom.

Postoji nekoliko različitih vrsta Sovinjon blana koje imaju različitu boju grožđanih zrna - Sauvignon Noir, Sauvignon Violet, Sauvignon Rouge, Sauvignon Rose.

Rasprostranjenost Sovinjon blana

Nesumnjivo sovinjon blan je najrasprostranjeniji u Francuskoj, gde zasadi ove vrste dostižu do 12000 hektara. Osnovna oblast njegove rasprostranjenosti je srednji tok reke Loara. Upravo tamo se nalazi loza koja daje najčistije i sveže grozdove sovinjon blana. Druga značajna oblast rasprostranjenosti u Francuskoj je Bordo gde sovinjon blan prisustvuje najviše kao kupaž sa muskadelom i semijonom u svim belim vinima i veoma retko se sreće samostalno.

Sovinjon blan

Izvan granica reke Loare najupečatljiviji sovinjon blan se nalazi na Novom Zelandu. Stil pravljenja sovinjon blana na Novom Zelandu vremenom je postao etalon za sve proizvođače iz Novog sveta što garantuje ostrvskoj državi stabilno mesto u svetskoj vinskoj eliti. Novozelandska vina sovinjon blan su aromatična, koncentrisana i voćna.

U Kaliforniji ova sorta je poznata kao Blanc FUme i četvrta je po popularnosti vinska sorta koja zauzima površinu od oko 7500 hektara. Kalifornijska vina od ove vrste su čista i prijatna, pa čak i ona koja spadaju u nižu klasu cena su odličan primer tipičnog sovinjon blana.

U Italiji loze sa sovinjon blanom se nalaze u severnom delu zemlje. Klima regije dozvolajva da se postignu čudesni rezultati.

U Južnoj Africi najbolji sovinjon blan dolazi iz hladnijih priobalnih regiona zemlje. U Čileu i Argentini mogu da se pohale sa velikim uspehom izvoza ovih vina, iako tamo postoje velike poteškoće pri gajenju i kultivisanju sorte.

U Bugarskoj sovinjon blan se sati u ograničenim regionima u oblastima Razgradsko, Burgasko, Trgovište i drugim. Osim u gorespomenutim državama sorta prisustvuje i u Rumuniji, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Austriji, Kanadi, Meksiku, Australiji, Slovačkoj, Španiji i drugim zemljama.

U Kaliforniji sovinjon blan dobija ozbiljniju popularnost kada jedan od najvećih proizvođača vina u SAD Robert Mondavi predstavlja na tržištu sortu sovinjon blan, koji ima jak uticaj hrastovog bureta, pod nazivom Fume blan. Interesantno je da danas na američkom tržištu vina sorte sovinjon blan su najkonzumiranija odmah nakon favorita kod belih sorti šardonea.

Karakteristike Sovinjon blana

Vina sovinjon blan se karakterišu sočnošću i kristalnom čistoćom. Osnovna karakteristika sovinjon blana je trenutno prepoznatljiv, pronicljiv, svež, fin i izuzetno harmoničan ukus. Karakter ovij vina mnogo zavisi od godine berbe i samih umeća proizvođača, više nego od regiona. Za najkarakterističnije note u predivnoj aromi ovog vina, proizvedenog od sovinjon blana, smatraju se miris tropskog voća, sena i ogrozda.

Serviranje Sovinjon blana

Belo vino

Sovinjon blan se servira dobro ohlađen i konzumira se još dok je mlad. To znači da vina sovinjon blan nisu sposobna da stare tj. ne poboljšavaju svoje kvalitete ukusa s protokom vremena. Vino sovinjon blan se pravi da bi se konzumiralo mlado. Što je mlađe vino to je bolje za njegov ukus. Osim toga, jednom otvorena flaša treba da se ispije za dan-dva, jer je vino lako podložno oksidaciji.

Najbolje ćete osetiti osobine njegovog ukusa ako je dobro ohlađeno - 7-10 stepeni. Izuzetna svežina vina je zahvaljujući njegovom visokom nivou kiselosti.

Aromatični sovinjon blan treba da se servira sa hranom koja mu neće svmanjiti kvalitet, već obrnuto - istaknuće njegov ukus i aromu.

Morski plodovi se odlično kombinuju sa sovinjon blanom. Sve vrste dimljene ribe idu uz ovo istančano vino. Nežno povrće, posebno artičoka ili špargla u laganom sosu, servirani sa sovinjon blanom pretvaraju se u pravi praznik za čula.

Može da se uopšti da se vino odlično kombinuje uz svakakve vrste morskih plodova, rakova, riba, supa od morskih plodova, pečeni patlidžan, fondu, dimljene sireve, svakakvu pikantnu azijsku hranu. Svo zeleno lisnato povrće (u lazanji, sufleu, salati) takođe ide uz ovo belo vino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji