bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Da li je med štetan kod dijabetesa

Da li je med štetan kod dijabetesa

DesislavaDesislava
Početnik
672
Da li je med štetan kod dijabetesa

Ishrana svakog dijabetičara je veoma stroga, odnostno unos šećera i slatkiša. Zbog toga nije iznenađujuće pitanje da li je med dozvoljen kod pacijenata koji imaju dijabetes. Dijabetes je neizlečiva bolest, koja je povišen šećer u krvi u organizmu. Postoji nekoliko vrta dijabetesa: dijabetes tip 1, dijabetes tip 2 i gestacioni dijabetes.

Med je prirodni sastojak koji daje organizmu energiju, stimuliše imunitet i prirodni je lek za mnoge bolesti, i uz mnoge njegove pozitivne osobine se može dodati i njegov odličan ukus. On je prirodni izvor ugljenih hidrata, koji daju snagu i energiju telu.

Glukoza u medu se brzo upija od strane organizma, i osigurava nam trenutni priliv energije, dok se fruktoza u njemu sporije upije i odgovorna je produženo odvajanje energije. Poznato je da u poređenju sa drugim šećerima, med održava nivo šećera u krvi nepromenjenim.

Važno je, i na to treba da se stavi akcenat, kada dijabetičar kupuje med u prodavnici, treba da bude veoma pažlji. Uverite se da je med koji kupujete čist i prirodan i da nema nikakvih dodataka kao što je glukoza, skrob, šećerna trska, čak i slad koji treba da izbegava svaki dijabetičar.

Klinička istraživanja pokazuju da je čisti med mnogo zdraviji izbor za dijabetičare, nego drugi zaslađivači koji su napravljeni za njih. Za preradu meda je potreban niži nivo insulina, nego za preradu belog šećera.

To znači da on ima niži glikemički indeks nego šećer. Uprško što med sadrži dosta manju količinu šećera, on je spoj frktoze i glukoze koji se, kao što smo gore naveli upijaju u telu različitim tempom.

Na sledećem mestu korišćenje monosaharida kao što je fuktoza je u osnovi svih zaslađivača, koji su predviđeni za dijabetičare, zbog niskog glimekijskog indeksa. Problem fruktoze je što se usvaja drugačije od drugih šećera.

Ona se ne koristi kao glukoza, ali se čuva u jetri u obliku triglicerida. To izaziva veliku težinu metabolizma u jetri i zbog toga ne treba preterivati sa njom.

Med se može opredeliti i kao najbolji šećer za dijabetes. On deluje blagotvorno na mnoge bolesti, pomaže da se čvršće spava, štiti od preumaranja, reguliše apetit za razliku od veštačkih zaslađivača i poboljšava bistrinu uma, simptome, na koje se žale skoro svi dijabetičari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest