Način pripreme
Očistimo i operemo povrće. Krompir isečemo na srednje parčiće, luk, šargarepe i papriku - na sitno.
U mleveno meso dodajemo malo pirinča, sitno isečen ili na krupno rende narendan luk. Dodajemo čubar i malo bibera (ipak je supa za decu, a za odrasle - sveže mleven pri serviranju). Pomešamo sastojke i uvaljamo loptice, koje poređamo u tanjir posut s malo brašna.
U odgovarajuću šerpu stavljamo da provri domaći bujon od povrća. U njega sipamo luk, šargarepe, papriku i loptice od mlevenog mesa.
Supa vri na umerenoj vatri s blago otkrivenim poklopcem. Nakon što povrće omekša dodajemo krompir, paradajz i so.
Deset minuta pre nego što sklonimo supu s vatre, dodajemo rezance, a na kraju dodajemo sitno iseckan peršun.
Začinjavamo umućenim žumancem i kiselim mlekom. Podesimo temperaturu mlečno-jajčane smese pomoću bujona iz supe.
Maslac dodajemo u supu kada joj je temperatura umereno topla, da bi sačuvali vredne vitamine.
Po želji garniramo sa sokom od limuna i serviramo sa integralnim hlebom.