Pečurka Mrka truba (Crna truba, Mrtvačka truba) nije baš popularna na našim prostorima i verovatno je glavni razlog tome što su vrlo retka vrsta. Prepoznaćete ih po levkastom obliku i tamnoj boji, a donekle podsećaju na sivu lisičaru.
Međutim, ako niste iskusni berač pečuraka, savetovali bismo vam da ih kupujete u prodavnicama, gde se prodaju sveže gajene ili sušene pečurke.
Kupovina sušenih pečuraka ne bi trebalo da vam smeta, jer čak i kad se osuši, ova pečurka ima vrlo prijatnu aromu. Na kraju, dodaćemo da se po ukusu često upoređuje sa tartufima.
Evo nekoliko ideja o tome šta možete da pripremite sa mrkom trubom.
Salata sa mrkom trubom
Klasična salata sa mrkom trubom je da ih nakon blanširanja dodate u iskidane listove ajsberg salate, nekoliko grančica mladog belog luka, maslinovog ulja, sirćeta balzamiko i soli po ukusu.
Možete se pouzdati i u francuski recept sa mrkom trubom, za koji će vam, osim pečurki, trebati i nekoliko pijanih crvenih višanja, meda i začina. Opet blanširajte trube u vodi u koju ste dodali malo soli i zrna pimenta.
Nakon što pečurke izvadite iz vode i iscedite ih, dodajte malo meda, maslinovog ulja, sirćeta balzamiko, sitno seckanog mladog luka, soli i bibera po ukusu. Salatu promešajte i poslužite je sa nekoliko pijanih višanja. Francuzi ipak znaju svoj posao!
Dinstane trube
Sve pečurke su odlične za dinstanje, što verovatno znate. Najbolje je da nakon što ih iseckate, dinstate u ulju i začinite solju i biberom. Tokom dinstanja možete im dodati i sitno seckani mladi beli luk.
Čorba od mrkih truba
Ne postoje posebni recepti za čorbe od pečuraka koji su posebno namenjeni mrkoj trubi, pa ovde treba da oslobodite vašu maštu u namirnicama. Savetujemo vam da u svoju čorbu dodate koren paškanata. Kažu da je supa od mrkih truba zaista posebna!
Glavna jela sa mrkom trubom
Mrka truba se vrlo dobro kombinuje sa pirinčem i krompirom, kao i sa svinjetinom, govedinom i piletinom. Od njih se pripremaju sve vrste janija sa pečurkama i kuvana jela.
Odličan recept pogodan za upotrebu ove vrste pečurki je priprema pilećih žulijena sa mrkom trubom. Začinite meso po svom ukusu i ispržite ga na malo ulja. Kada je spremno, prebacite ga na tanjir u kojem ćete ga služiti.
U istom tiganju od livenog gvožđa dinstajte mrku trubu, prelijte ih preko mesa i začinite divljim belim lukom i peršunom. Odličan i izuzetan ukus!
Komentari