Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kulinarska upotreba pečurke Mrka truba

Kulinarska upotreba pečurke Mrka truba

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Upotrena mrke trube u kulinarstvu
Fotografija: CalPhotos

Pečurka Mrka truba (Crna truba, Mrtvačka truba) nije baš popularna na našim prostorima i verovatno je glavni razlog tome što su vrlo retka vrsta. Prepoznaćete ih po levkastom obliku i tamnoj boji, a donekle podsećaju na sivu lisičaru.

Međutim, ako niste iskusni berač pečuraka, savetovali bismo vam da ih kupujete u prodavnicama, gde se prodaju sveže gajene ili sušene pečurke.

Kupovina sušenih pečuraka ne bi trebalo da vam smeta, jer čak i kad se osuši, ova pečurka ima vrlo prijatnu aromu. Na kraju, dodaćemo da se po ukusu često upoređuje sa tartufima.

Evo nekoliko ideja o tome šta možete da pripremite sa mrkom trubom.

Salata sa mrkom trubom

Pečurka mrka truba
Fotografija: Temperate Climate Permaculture

Klasična salata sa mrkom trubom je da ih nakon blanširanja dodate u iskidane listove ajsberg salate, nekoliko grančica mladog belog luka, maslinovog ulja, sirćeta balzamiko i soli po ukusu.

Možete se pouzdati i u francuski recept sa mrkom trubom, za koji će vam, osim pečurki, trebati i nekoliko pijanih crvenih višanja, meda i začina. Opet blanširajte trube u vodi u koju ste dodali malo soli i zrna pimenta.

Nakon što pečurke izvadite iz vode i iscedite ih, dodajte malo meda, maslinovog ulja, sirćeta balzamiko, sitno seckanog mladog luka, soli i bibera po ukusu. Salatu promešajte i poslužite je sa nekoliko pijanih višanja. Francuzi ipak znaju svoj posao!

Dinstane trube

Sve pečurke su odlične za dinstanje, što verovatno znate. Najbolje je da nakon što ih iseckate, dinstate u ulju i začinite solju i biberom. Tokom dinstanja možete im dodati i sitno seckani mladi beli luk.

Čorba od mrkih truba

Mrka truba

Ne postoje posebni recepti za čorbe od pečuraka koji su posebno namenjeni mrkoj trubi, pa ovde treba da oslobodite vašu maštu u namirnicama. Savetujemo vam da u svoju čorbu dodate koren paškanata. Kažu da je supa od mrkih truba zaista posebna!

Glavna jela sa mrkom trubom

Mrka truba se vrlo dobro kombinuje sa pirinčem i krompirom, kao i sa svinjetinom, govedinom i piletinom. Od njih se pripremaju sve vrste janija sa pečurkama i kuvana jela.

Odličan recept pogodan za upotrebu ove vrste pečurki je priprema pilećih žulijena sa mrkom trubom. Začinite meso po svom ukusu i ispržite ga na malo ulja. Kada je spremno, prebacite ga na tanjir u kojem ćete ga služiti.

U istom tiganju od livenog gvožđa dinstajte mrku trubu, prelijte ih preko mesa i začinite divljim belim lukom i peršunom. Odličan i izuzetan ukus!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest