Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Namirnice koje opeterećuju rad jetre

Namirnice koje opeterećuju rad jetre

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
49
Štetna hrana

Svi znamo kako veliku ulogu ima jetra i koliko je važno da ona funkcioniše bez problema. Jetra je laboratorija, od čijeg rada zavisi naše zdravstveno stanje - ona čisti krv, izvlači toksine, neke od njih uništava, druge skladišti, ubija viruse i mikrobe, utiče na nivo hormona u organizmu i ima mnogo drugih funkcija.

Ima nekoliko namirnica, koje možete i da preskočite i da na taj način ograničite štetnost, koju mogu da nanesu vaašem organizmu.

Fast food (Brza hrana)

Brza hrana i njena stalna upotreba opasna je zbog visokog sadržaja masnoća i šećera i može da dovede do ozbiljnih oštećenja jetre. Sve to dovodi do masne degeneracije jetre i njene ćelijske disfunkcije. Uprkos tome, šteta mođe da bude manja, ako jednostavno promenite način ishrane i isključite iz menija ovu vrstu hrane i namirnica.

Alkohol

Alkohol

Svi znaju da je alkohol najštetnija namirnica za jetru. I to je tačno - etil alkohol je veoma opasan za nju. Ipak, najčešća bolest jetre je nealkoholna masna bolest jetre (steatoza) - ozbiljno oboljenje, kod kojeg se u ćelijama jetre talože velike količine masnoća.

Na prvom mestu to je povezano sa nekim specifičnostima ishrane. Pokazalo se da su najštetnije uobičajene namirnice - životinjske masnoće i brzorastvarajući šećeri. Šećeri su, pokazalo se čak i mnogo štetniji od masnoća. A od svih šećera za najgorim se smatra fruktoza.

So

Poznao je da korišćenje velikih količina soli može da poveća pritisak. A da li znate da to može da dovede do zamašćivanja jetre? Obratite pažnju na sadržaj soli u namirnicama, kao što su slanina ili kobasice.

Masnoće i ugljeni hidrati

Savremeni proizvodi sadrže velike količine sakrivenih masnoća i ugljenih hidrata. Tu spadaju sve mesne prerađevine i polufabrikati. Izvan te grupe je samo posno meso bez masnoća, koje je korisno za jetru.

Šečerima nisu bogati samo slatkiši - proizvođači šećere dodaju skoro u sve proizvode, napitke, sokove, soseve, zimnicu. Najbolje je da birate proizvode sa sporo razgradivim šećerima ili proizvode od brašna od celog zrna. Treba da izbegavate tečni šećer - gazirane napitke, voćne sokove, slatki čaj i kafu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest