Garsinija

Elena MatevaElena Mateva
Početnik
173
Garsinija

Garsinija /Garcinia humilis/ je još jedno egzotično voće, koje se vekovima kultiviše u oblasti Amazonije. Garsinija se dugo vremena gaji i u Australiji, a u poslednje vreme je popularna u celom svetu. Ovo voće je odgovarajuće za gajenje u tropskim delovima. Poznat je po mnogo botaničkih imena, među kojima su: rheedia aristata, rheedia macrophylla i rheedia achachairu.

Opis garsinije

Garsinija je malo zimzeleno drvo. Odlikuje se visinom od 5-12 m. Listovi su sjajni, tamnijezeleni odozgo, ali svetliji odozdo, suprotni i mnogo krehki. Cvetovi su krem ili beli. Voće je žuto/narandžasto kad sazri. Okrugao, oblika kruške, ali obično je prečnika od 2 inča i dužine od 2-3 inča (ima veličinu malog jajeta).

Koža je tvrda, ali laka za otvaranje. Obično ima jednu semenku, ali veće voće može imati i više.

Sastav garsinije

Garsinija
Fotografija: Edilson Glacon

Achachas je cenjen izvor vitamina C i folijuma, kalijuma, riboflavina i antioksidanasa.

Čuvanje garsinije

Plodovi treba da se sakupljaju zrei, pošto oni ne zru više prilikom čuvanja. Mogu se čuvati nedelju dana bez frižidera, posebno kada se čuvaju na njihovoj idealnoj tempraturi između 13-15 stepeni. Preporučuje se da se izbegava duže zamrzavanje.

Garsinija u kulinarstvu

Ovaj plod sadrži manje od pola sadržaja šećera nego u drugom egzotičnom voću, tako da se može jesti kao svež doručak u velikim količinama. Može da se odvoji od kože i da se pretvori u pomešanu voćnu salatu zajedno sa drugim voćem. Idealna je za sorbe, džemove i sladoled. Odgovarajuća je za soseve koji se često serviraju sa morskim plodovima. Kora je takođe ukusna i lako se koristi za napitke.

Koristi od garsinije

U Boliviji se koža koristi za potiskanje gladi. Med koji se dobija od nje se koristi u medicinske svrhe. Unutrašnji deo kože se koristi za tretiranje bradavica na koži.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji