Mušmula (Mespilus germanica) je jedno od najprijatnijih drveća koja se gaje u dvorištu. Osim što raduju oči, plodovi mušmule, često potcenjivani, kriju niz vrednsti kao ukusan i koristan dar prirode.
Mušmula je bodljikav subtropski večnozeleni žbun ili drvo iz porodice ruža. Ima tamno sivu koru stabla i grana, a listovi su veliki, kopljasti, sjajni, a s donje strane jako mahovinasti. Cvetovi su beli ili svetlo žuti sa jakom aromom.
Mušmula, slično dunji, je srednje razvijeno drvce ili žbun, ali s manjim razmerama - od 3-4 metra. Mušmula kao i dunja, obično u proleće razvija kratke izdanke na vrhu sa cvetnim pupoljcima. Cveta kasno i skoro pati od prolećnih mrazeva.
Plodovi mušmule su mali, sferični, ovalni ili kruškasti, sa finom mahovinom po koži i sočnim kiselo-slatkim mesnatim delom. Oštriji su prema drški. Ima dosta tvrdo seme, obavijeno samim plodovim mesom i teško se odvaja od njega.
Najčešće mušmule imaju svetliju ili tamniju sivo braon kožicu, hrapavu, tvrdu i žilavu. Mesnati deo unutra je svetle boje. Kod zrelog drveta mušmule imaju jako grub ukus i ne konzumiraju se. Mogu da se jedu tek nakon što odstoje i sasvim sazru slično divljim kruškama. Mušmule pogodne za konzumiranje su mekane i imaju prijatan slatkasto-kiseo ukus. Mušmule rastu najbolje na umerenoj klimi i svakakvom tlu, ako nije ekstremno siromašno i šljunkovito, jer vole vlagu.
Smatra se, da je domovina mušmule (Mespilus germanica) Kavkaz, a odatle kreće širenje po Evropi. Još od davnina mušmula je cenjena kao hrana i lek. Postoje istorijski podaci, koji dokazuju da je voćka kultivisana jeoš 1000 godina p.n.e. u zemljama srednje Azije i Kini. Čak su i stari Trakijci dobro poznavali vrednost mušmule.
U današnje vreme mušmule se gaje najviše u Kaliforniji (SAD), Japanu, Španiji, južnoj Francuskoj, Italiji i dr. Kod nas se takođe sreću u izobilju, ali kao pojedinačno drvećeu dvorištima, ne kao plantaže.
Sastav mušmule
Mušmulu ne treba podcenjivati po pitanju sadržaja korisnih elemenata u njoj. U braonkastom voću otkrivamo veliku količinu skroba, celuloze, pektinskih materija i organskih kiselina, od njih najpre jabučnu, limunsku i vinsku. U omekšanom voću kao posledica započete fermentacije stvara se i sirćetna kiselina.
Mušmula je pogodna hrana za dijabetičare, jer su šećeri u ovom voću fruktoza i glukoza. Među vitaminima koji pokazuju koristan uticaj na naše zdravlje su vitamin C, karoten, vitamini B1 i B2. Isto tako u mahovinastim mušmulama ima dosta mineralnih soli - kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i natrijum. Po hranljivoj vrednosti mušmule se jednače sa onima kod srednjih vrsta jabuka i kruški.
U suštini hemijski sastav mušmula ih maksimalno približava jabukama, jer se u njima nalazi do 6, 7% jabučne kiseline, 10-19% šećera, limunska kiselina, vitamin C, tanin i aromatične materije pektin, fitoncidi i dr. U listovima se nalazi dosta tanina.
Izbor i čuvanje mušmula
Jednom sazrele na drvetu mušmule još nisu pogodne za konzumaciju. Treba da se ostave otkinute da odstoje da dobiju prijatan ukus. Mušmule se obično beru u septembru i oktobru, dok su u početku tvrde, ali nakon što padne prva slaba, postaju mekše, slatke i aromatične, a grub ukus omekšava.
Važno je da se beru pažljivo bez treskanja jer se lako oštete. Ako naberete mušmule pre mraza, treba da ih stavite u sanduke ili kutije u slojeve debljine od 40 do 50 cm. Čuvajte ih na hladnom i provetrivom mestu koje će dozvoliti da se sačuvaju do dva meseca.
Ne razvlačite mušmule mnogo tanko, jer će tako lako da se osuše i sparuše što će ih učiniti nejestivim. Dok mušmule dozrevaju redovno ih pregledajte i odstranjujte preterano ugnječene i omekšale plodove. U protivnom slučaju može da se formira plesen koja će oštetiti i ostalo voće. Ako oberete mušmule nakon slane, bolje je da ih odmah konzumirate jer će se brzo istruleti.
Kulinarska upotreba mušmula
Najbolje je da jedete mušmulu u svežem i omekšalom stanju. Ali osim toga ovo mahovinasto jesenje voće je popularno kod nas za pravljenje marmelada, džemova, slatka, pasti, kompota, sokova. Često se koriste i u voćnim tortama i kolačima. Interesantno je da se zna da se od semenja pravi zamena za kafu. Ako raspolažete velikim količinama mušmula možete da ih isušite na suncu ili da ih konzervirate. Evo jednog lakog recepta za ukusnu marmeladu.
Marmelada od mušmula
Neophodni sastojci: mušmule - 3 kg mekane, šećer - 1kg, karanfilić - nekoliko zrna, cimet - 1 štapić.
Način pripreme: Skuvajte očišćeno voće u malo vode što će ih učiniti još mekšim i prosejte kroz sito ili cediljku. Izbacite semenje i kožice, a kašu stavite da se kuva zajedno sa karanfilićem i cimetom oko 5 minuta. Dodajte šećer i mešajte dok se ne zgusne. Odstranite cimet i sipajte marmeladu od mušmula u ugrejane tegle koje se odmah zatvaraju.
Koristi od mušmula
Može da se nabroji niz koristi od konzumacije mušmula. Smatra se da voće i hranljivi proizvodi napravljeni od njega deluju razbuđujuće na žlezde sa unutrašnjim lučenjem i sistem organa za varenje. što ih čini posebno korisnim kod umanjenih funkcija ovih organa. Mušmule se preporučuju kod bolesti žuči, bubrega i jetre.
Organske kiseline u voću, od kojih preovladava jabučna, limunska i vinska, imaju dobrar uticaj na krvne sudove i nervni sistem. Ako patite od gastro- intestalnih poremećaja možete da konzumirate neomekšale i nedozrele mušmule zbog tanina koji se nalazi u njima koji steže. Kao kontrast zelenom, zrelo voće ima istaknuto laksativno dejstvo i pogodno je lekovito sredstvo pri upali bubrega i mokraćnih kanala.
Dobro sredstvo za zaustavljanje krvi je infuzija od listova mušmule (1 kašika na 1 šolju vode). Od drevnih vremena mušmule su cenjene zbog sposobnosti da učvrste creva i poboljšaju varenje. Osim toga infuzija od listova mušmule pomaže kod prehlade i bolova u grlu. Kod astme i bronhitisa stavlja se alkoholna infuzija od mušmule.
Recept sa Istoka
Pomešajte 5 izgnječenih plodova, 2 kašike meda i 100 grama sakea (japanska votka od 28 stepeni). Ostavite da odstoji nekoliko dana i filtrirajte. Uzimajte po 100 g tri puta na dan pre jela.
Sa ovom smesom možete da očistite pluća od sluzi i da olakšate disanje. Pomaže i za otklanjanje kašlja ako je pijete zagrejanu.
Komentari