Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koje biljno mleko se za šta koristi?

Koje biljno mleko se za šta koristi?

Sojino mleko

Biljna mleka kao što je bademovo mleko, ovseno mleko, već klasično sojino mleko i druga dobijaju ogromnu popularnost širom sveta. Ljudi prelaze na njih iz zdravstvenih, moralnih ili drugih razloga. Ali danas nećemo to komentarisati, već to za šta se koje biljno mleko koristi.

Međutim, pre nego što pređemo na to, hajde da vidimo šta su to biljna mleka!

Biljna mleka predstavljaju napitke koji se ne prave od životinjskih sirovina. Ona izgledaju kao klasično sveže kravlje ili ovčije mleko, čak mogu blago da podsećaju po ukusu i mirisu. ALi imaju različiti sastav. Evo zašto su ona poznatija i kao vegansko mleko.

Biljna mleka se nude kao alternativa mlečnih proizvoda i priprema se na sledeći način: orašasti plodovi (indijski orah, orasi, lešnici, kokosov orah), semenke (konopljino seme, čija), žitarice (pirinač), mahunarke (soja i dr).

Kao što možete i sami da primetite, postoji veliki izbor alternativnih mleka. Zato je dobro da znamo koje biljno mleko se za šta koristi.

Vegan mleko

Ovseno mleko ima neutralan ukus i može da bude umućeno u lep late ili kapućino.

Kokosovo mleko je među najboljim alternativama mlečnih proizvoda, s obzirom da je kremasto i može da bude lagano umućeno bez dodatnih napora. Kada birate kokosovo mleko, najbolje bi bilo da se orijentišete na raznovrsnosti u flaši, a ne na ona mleka koja se nude u konzervama, jer su ona masna i mogu da se odvajaju prilikom pripremanja toplog napitka. Sa kokosovim mlekom mogu da se spreme keksići sa kokosom, orasnice, vegan torte.

Sojino mleko je takođe odličan izbor za one koji piju kafu, s obzirom da ima realtivno neutralan ukus i može da se muti s drugim sastojcima, a da se ne odvaja. Pogodno je za pripremu sirovih štanglica, sirovih bombona, veganskih sladoleda i veganskih kolača.

Bademovo mleko je još jedan predlog za ljubitelje kafe. Ono je pogodno za pripremu kolača sa bademima, veganskih palačinki.

Vegan palačinke

Mleko od indijskog oraha liči na bademovo mleko, ali je malo vrednije i ima lakši ukus orašastih plodova, što ga čini idealnim proizvodom za late ili proteinske šejkove za vegane.

Kombinacije od dve ili više vrsta mleka takođe su popularne. Različita biljna mleka će imati različiti hranljivi sadržaj i mogu da se prodaju zaslađena ili nezaslađena, tako što sve to bude napisano na pakovanju određenog proizvoda.

Zbog ove promenljivosti hranljivih materija teško je da se proceni koliko su zdrava ta mleka. Ali ništa vam ne smeta da probate i da proverite kako se ovi napici uklapaju u vaš dnevni režim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest