Grupa američkih hemičara je otkrila da ćete dodavanjem samo dva sastojka u stndardno testo za palačinke dobiti idealan doručak. Osim brašna, mleka i jaja treba da dodate i limunov sok i maslac.
Naučnici još tvrde da je najčešćee sretana greška kod domaćica previše dugo mešanje testa, zato što tako postaje žilavo, a palačinke nisu toliko apetitne.
Jednostavne i mekane palačinke postaju takve zahvaljujući Maiar efektu. Do te reakcije ćete doći ako pomešate šolju svežeg mleka sa jednom supenom kašikom limunovog soka i u njih dodate malo sode za hleb.
Ovom kombinacijom biće oslobođeni mehurići gasa, koji će podići testo, a zahvaljujući braon boji palačinke dobijaju prijatnu braon boju.
Maiar efekat nastaje zbog reakcije između aminokiselina u proteinima i šećerima i upravo zbog njega se pojavljuje predivan miris prilikom pečenja. On se pojavljuje između 140 i 160 stepeni celzijusovih i stvara buket aroma i ukusa.
Međutim, njena poslednja etapa se ostvaruje u alkalnoj sredini i zato je potrebno da dodate sodu za hlev u testo za palačinke, ipe Dejli mejl.
A da biste pojačali efekar, dodajte i malo istpljenog maslaca u smesu. On će usporiti oslobađanje glutena, a upravo od glutena palačinke postaju žilave.
Što se tiče pravilne količine maslaca, naučnici savetuju da eksperimentišete prema svom ukusu, ali većina njihovih recepata je pokazala da četvrtina šolje maslaca ide uz dve šolje svežeg mleka.
Komentari