Generalno, američke pite i voćne pite prave se od istog testa - sa maslacem. Naravno, to testo prolazi kroz razna poboljšanja, a mogu mu se dodati kakao, mleveni orasi ili bademi, pavlaka, sitan sir i još mnogo toga.
13. maja Sjedinjene Države proslavljaju dan pite od jabuka, pa hajde da se pozabavimo tačnim receptom za testo za tu pitu.
Za pripremu 360 grama testa sa maslacem potrebno vam je 225 grama brašna, 115 grama maslaca, 1 žumance, prstohvat soli i 2 kašike hladne vode.
Obavezno prosejte brašno, dodajte so i postepeno, mešajući prstima, dodajte male porcije maslaca.
Umutite žumance zajedno sa hladnom vodom i pomešajte sa smesom. Mesite dok ne dobijete glatko testo.
Važno!
Važno je znati da svi proizvodi moraju biti hladni.
Drugo pravilo je da se ne mesi predugo, jer će testo postati tvrdo i dobiti sivkastu boju.
Gotovo testo se pokriva ili umota u plastičnu foliju i stavlja se u frižider na najmanje pola sata da se ohladi.
Kad se ohladi, testo se lakše razvalja. Da biste bili praktičniji i da vam bude lakše, možete pripremiti veću količinu testa, podeliti ga na delove i staviti u zamrzivač.
Ohlađeno testo za pitu razvalja se na prethodno brašnom posutoj površini, debljina kore treba da bude oko 3 milimetra. Ako se testo lepi za oklagiju, testo možete postaviti između dva lista providne folije. Na isti način se može uspešno koristiti i obična plastična kesa.
Kora koju ste razvaljali treba da bude veća od pleha ili kalupa za pečenje pite. Koristite oklagiju da vam pomogne da postavite koru, jer je treba prstima pritisnuti na zidove i dno posude za pečenje. Ako postoje komadi testa koji štrče, oni se uklanjaju.
Kora od testa se na nekoliko mesta buši viljuškom, obloži papirom za pečenje i napuni zrnima pasulja. On sprečava da testo za pitu naraste tokom pečenja.
Pleh sa pečenim savršenim testom za pitu ohladite i stavite na pola sata u frižider. Na ovaj način će se testo stvrdnuti i zadržati oblik.
Nadev za pite se vrlo često peče mnogo brže od samog testa ili ga uopšte nije potrebno peći. Zbog toga se kora peče unapred. Temperatura pečenja je 200 stepeni. A vreme pečenja zavisi od prečnika posude i traje od 20 do 30 minuta.
Pečenje tartaleta traje 15 minuta. Neposredno pre nego što testo bude gotovo, potrebno je ukloniti papir sa pasuljem kako bi se kora dobro osušila.
Komentari