Pretakanje je najdosadniji trenutak kada pravite kiseli kupus, a upravo to je razlog što dosta domaćica odbija da pravi ovu ukusnu zimnicu. Međutim, realno možete da propustite ovaj trenutak, a to neće uticati na kiseli kupus.
Danas je to više tradicija koju su u prošlosti naše bake radile kada su pravile zimnicu u većim količinama. Tada se pretakanje kupusa realno vršilo kako bi se so mogla sa sigurnošću da se rastvori u rastvoru zimnice.
Međutim, ako ćete praviti kiseli kupus u kaci od 50 litara ili čak 100 litara, onda to više nije obavezno. Da biste napravili kiseli kupus bez pretakanja - ukusan i hrskav, biće vam potrebno:
- 8-10 glavica kupusa srednje veličine;
- morska so - 600 g;
- voda - 18 l.
U početku treba veoma dobro da operete kupus i da izvadite kočanj. Nakon toga ga isecite na manje delove, ako su glavice kupusa male, možete da ih stavite čak i cele u kacu. Posle treba da napravite i salamuru, tako što za cilj prosto pomešate so sa polovinom vode koja treba prethodno da bude zagrejana do otprilike 30 stepeni.
Nakon toga sačekajte da se ohladi do sobne temperature i zalijte kupus salamurom. Dodajte i drugi deo vode, dobro protresite kacu kako bi moglo da se pomeša sa salamurom. Stavite rešetku odozgo kako biste tako mogli da pritisnete kupus i da nema rizika da se pojavi buđ po njemu.
Ni u kakvom slučaju nemojte je zatvarati, već prosto stavite gazu odozgo, što je u potpunosti dovoljno. Na taj način ono će moći brže da se fermentiše. Izuzetno važno je da voda iznad kupusa bude barem desetak centimetara, s obzirom na to da će on sao tako postati sočan i hrskav.

Kacu sa kiselim kupusom čuvajte na temperaturi od otprilike 0-10 stepeni. I poslednje, ali ne najmanje bitno, birajte domaći kupus, a ne uvozni, s obzirom na to da je potrebno više vremena, upravo otprilike 2 meseca.
Ukoliko se pridržavate ovih jednostavnih koraka i smernica, onda nećete morati da se bavite sa tako za većinu domaćica neprijatnim procesom pretakanja kupusa. Nakon otprilike tridesetak dana već ćete moći da jedete ukusan i veoma hrskav kupus, koji je savršena zimnica a hladne mesece.
Pogledajte i druge recepte za domaći kiseli kupus.
Komentari