bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi kiseli kupus bez pretakanja

Kako se pravi kiseli kupus bez pretakanja

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
742
Kako se pravi kiseli kupus bez pretakanja

Pretakanje je najdosadniji trenutak kada pravite kiseli kupus, a upravo to je razlog što dosta domaćica odbija da pravi ovu ukusnu zimnicu. Međutim, realno možete da propustite ovaj trenutak, a to neće uticati na kiseli kupus.

Danas je to više tradicija koju su u prošlosti naše bake radile kada su pravile zimnicu u većim količinama. Tada se pretakanje kupusa realno vršilo kako bi se so mogla sa sigurnošću da se rastvori u rastvoru zimnice.

Međutim, ako ćete praviti kiseli kupus u kaci od 50 litara ili čak 100 litara, onda to više nije obavezno. Da biste napravili kiseli kupus bez pretakanja - ukusan i hrskav, biće vam potrebno:

- 8-10 glavica kupusa srednje veličine;

- morska so - 600 g;

- voda - 18 l.

U početku treba veoma dobro da operete kupus i da izvadite kočanj. Nakon toga ga isecite na manje delove, ako su glavice kupusa male, možete da ih stavite čak i cele u kacu. Posle treba da napravite i salamuru, tako što za cilj prosto pomešate so sa polovinom vode koja treba prethodno da bude zagrejana do otprilike 30 stepeni.

Nakon toga sačekajte da se ohladi do sobne temperature i zalijte kupus salamurom. Dodajte i drugi deo vode, dobro protresite kacu kako bi moglo da se pomeša sa salamurom. Stavite rešetku odozgo kako biste tako mogli da pritisnete kupus i da nema rizika da se pojavi buđ po njemu.

Ni u kakvom slučaju nemojte je zatvarati, već prosto stavite gazu odozgo, što je u potpunosti dovoljno. Na taj način ono će moći brže da se fermentiše. Izuzetno važno je da voda iznad kupusa bude barem desetak centimetara, s obzirom na to da će on sao tako postati sočan i hrskav.

Kiseli kupus bez pretakanja

Kacu sa kiselim kupusom čuvajte na temperaturi od otprilike 0-10 stepeni. I poslednje, ali ne najmanje bitno, birajte domaći kupus, a ne uvozni, s obzirom na to da je potrebno više vremena, upravo otprilike 2 meseca.

Ukoliko se pridržavate ovih jednostavnih koraka i smernica, onda nećete morati da se bavite sa tako za većinu domaćica neprijatnim procesom pretakanja kupusa. Nakon otprilike tridesetak dana već ćete moći da jedete ukusan i veoma hrskav kupus, koji je savršena zimnica a hladne mesece.

Pogledajte i druge recepte za domaći kiseli kupus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest