Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kako odabrati zrelu i slatku lubenicu?

Kako odabrati zrelu i slatku lubenicu?

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317821
Lubenica

Lubenica je omiljeno letnje voće mladih i starih. Ukusna je, zasićuje i rashlađuje, zato je mnogi ljudi i dalje gaje u svojim baštama. Međutim, kada nemamo mogućnost da sami uberemo domaću lubenicu, moramo da je kupujemo na pijaci ili u prodavnici.

Ali ponekad se ispostavi da je odabir dobro zrele i slatke lubenice težak zadatak. Ovde su saveti stručnjaka korisni. Pogledajte na šta treba da obratite pažnju da biste bili sigurni da kupujete najbolje moguće voće. Obratite posebnu pažnju na ove stvari kada birate lubenicu.

Kupujte u pravo vreme

Kao što dobro znate, svako voće ima svoje godišnje doba, a vreme sazrevanja lubenice svakako nije rano proleće ili zima. Stoga, kupujte lubenice uglavnom krajem jula, avgusta i septembra. Tako je najveća šansa da naiđete na plod bogatog i karakterističnog ukusa, uzgojen u prirodnim uslovima.

Izaberite žensku lubenicu

Pošto je lubenica dvopolna biljka, možete sresti i žensko i muško voće. Ove poslednje ćete prepoznati po ispupčenosti i malom krugu. S druge strane, ženske lubenice su vidljivo ravnije i imaju veći krug. Imaju slađi ukus i manje semenki i stoga su traženije od strane potrošača.

Lubenice

Potražite voće srednje težine

Premale i prevelike lubenice nisu najbolje rešenje, jer prve mogu još uvek biti zelene, a druge pune hemikalija. U isto vreme, lubenica ne bi trebalo da bude previše teška. Što je lubenica svetlija, to je zrelija.

Osetite aromu

Ako vam se ukaže prilika, priđite lubenici i pomirišite je. Ako otkrijete jaku aromu koja vas podseća na svežu travu, velike su šanse da ovo voće još nije u potpunosti zrelo.

Obratite pažnju i na zvukove

Lako možete reći da li je lubenica zrela samo laganim udaranjem njene kore. Ako je tup i dubok zvuk, onda je ovo vaša slatka lubenica.

Pogledajte dršku

Potrudite se da pogledate oblik drške ploda – ako je dobro sazrela, ovaj deo treba da bude suv. Međutim, ako je pupčana vrpca ploda još uvek zelena, bolje je da se fokusirate na neki drugi proizvod ako želite da izaberete dobro zrelu lubenicu.

Uz ukusno i sveže voće možete pripremiti razne poslastice za rashlađivanje. Na primer sorbe od lubenice, voćnu salatu i smuti od lubenice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest