bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se prave kuvano i pareno testo

Kako se prave kuvano i pareno testo

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2302
Kuvano testo

Kuvano testo

Kuvano testo se od kuvara smatra magičnim. To je tako, pošto je lagano i vazdušasto, od kojeg se prave krofne, tulumbe, ekleri, đevreci itd. Ono je veoma lako za pripremu i omiljeno je mnogim domaćicama. Nije potrebno mešenje i razvlačenje.

Pareno testo

Kod kuvanog testa utisak ostavlja zapremina, koju dobija prilikom termičke obrade. To je zbog toga što sadrži mnogo vode, koja se pretvara u paru tokom termičke obrade i testo se podiže visoko nagore. Osnovni sastojci kuvanog testa su brašno, voda, ulje i jaja. U retkim slučajevima se stavlja i kvasac.

Tulumbe

Priprema se tako što stavljamo vodu sa uljem da provri. Nakon toga dodajemo prosejano brašno i mešamo intenzivno drvenom kašikom dok smesa ne postane homogena i glatka.

Slani ekleri

Kad bude gotovo, ostavljamo da se ohladi. Dodajemo jaje i mešamo dok se smesa potpuno ne integriše. Stavljamo drugo, mešamo, stavljamo i treće i tako dok ne potrošimo odvojena jaja.

Pareno testo

Pareno testo je veoma lako za pripremu i slično je kuvanom.. Za razliku od kuvanog, parenom testu su potrebne tačne proporcije za pripremu.

Potrebni sastojci: 1 šolja brašna, 1 šolja vode, 50 g maslaca, prstohvat soli, prstohvat šećera, 4 jajeta.

Način pripreme: Vodu, maslac, šećer i so stavljamo u malu šerpu. Ugrevamo dok ne provri (možemo dodati i drugu tečnost, na primer sveže mleko, u zavisnosti od toga za šta ćete ga koristiti).

Šerpu skidamo sa vatre. Dodajemo celo brašno odjednom. Mešamo energično drvenom kašikom dok smesa ne postane gusta i glatka i počne da se odvaja od posude. Testo vraćamo na vatru na još minut-dva, ne prestajemo da mešamo.

Kad počne da dobija belu koricu po dnu, gotovo je. Ostavljamo da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga testo prebacujemo u posudu i mikserom ili multipraktikom, ili ručno dodajemo jedno po jedno jaje. Mešamo neprestano.

Testo treba da upije jaja jedno po jedno, pre dodavanja sledećeg. Dobijeno testo treba da bude mnogo meko i lepljivo. Treba opušteno da pada sa kašike, ali ne i da se razliva. Ako bude mnogo gusto, dodajte još malo jaja.

Korisite za kolače, eklere, princes krofne, ali i kao osnovu za predjela - punjena različnim slanim nadevima i paštetama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest