Ekleri spadaju u omiljene deserte mnogih ljudi. Za razliku od većine drugih slatkih poslastica, ekleri oduševljavaju čovečanstvo tek nekoliko vekova.
Prvi zapisi o postojanju ukusnih slatkiša datiraju iz 1549. godine. Veruje se da ih je tada Italijan Pantereli, kuvar Katarine de Mediči, prvi put pripremio i dao im ime po sebi.
Godine 1533. Katarina je stigla u Francusku da se uda za budućeg francuskog vladara Henrija II. Društvo su joj pravili omiljeni italijanski kuvari, koji su ostavili trajni trag u francuskoj kuhinji.
Nema informacija da li je Pantereli uvezao recept za panterele iz svoje zemlje ili ga je napravio u Francuskoj. Jedno je, međutim, sigurno - ove male kuglice od kuvanog testa bile su neki od najupečatljivijih proizvoda od testa tog vremena.

Međutim, Francuzima se nije dopao preterano italijanski naziv poslastice, a kada je Pantereli umro, brzo su ga preimenovali u poplini.
Poplenke su počeli da spremaju sve više kuvara, a u 18. veku čuveni poslastičar Avis usavršio njihovu recepturu i ponovo promenio naziv poslastice. Pošto su njegova peciva u obliku kugle ličila na kupus, odlučio je da ih nazove šu (chou-kupus). Do danas, mnogi francuski kuvari ovako zovu kuvano testo od kojeg prave eklere i tulumbe.
Samo vek kasnije, čuveni francuski kuvar Antoan Kare, kome francuska kuhinja duguje svoj sadašnji oblik, malo je promenio recept i po prvi put napravio klasično kuvano testo, koje koristimo i danas.

Od kuvanog testa, pored tulumbi i eklera, pripremamo i okrugle loptice, koje se zovu profiterole. Neki od njih imaju slatki nadev, a drugi slani. Mogu se jesti sa sirom i slaninom. Pržene kuglice od testa se zovu sufle bine. Ako im stavite slatki krem, pretvaraju se u takozvane monahinje.
Postoji i zanimljiva legenda o njihovom nastanku. Kada je nekoliko francuskih monahinja spremalo jelo za gozbu, jednoj monahinji je počeo da krči stomak. Ostale žene su počele histerično da se smeju, a jedna je slučajno prosula malo testa u tiganj sa vrelim uljem.
Zbog visoke temperature skoro je odmah nabujalo. Nakon što su izvadile nastalu kuglu, monahinje su je otvorile i primetile da je unutra šuplja. Tako su nastale slatke monahinje, koje su takođe proizvodi od šu testa.
Pogledajte takođe kako se peku ekleri, kako lako da pripremite karamel za eklere i pogledajte koje su najčešće greške pri pečenju eklera.
Komentari