Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pet namirnica koje ne treba da jedete sirove

Pet namirnica koje ne treba da jedete sirove

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Pet namirnica, koje ne treba da jedete sirove

Zdrava ishrana se sve više pretvara u filozofski način života mnogih ljudi. Sveža i čista hrana je najdraža ljudima u gradovima, gde se najviše predlaže prerađena hrana u velikim lancima prodavnica hrane, u kojima se nalaze svi mogući štetni sastojci.

Hrana sve više dobija brzinu i stremež da se konzumira i sitovom stanju, da bi se vitamini i druga korisna svojstva u njoj maksimalno sačuvali. Takozvana ishrana sirovom hranoom.

Tačno je da voće i povrće gubi mnogo korisnih sastojaka prilikom termičke obrade. Međutim, postoje namirnice koje obavezno treba da prođu kroz termičku obradu pre konzumiranja. Njih je zaista mnogo, ali ćemo se zaustaviti na samo 5 namirnica, koje ne treba da jedete u sirovom stanju.

Kobasice

Pet namirnica koje ne treba da jedete sirove

Da bi se mnogo zaradilo, većina proizvođača i trgovaca puštaju u proizvodnju kobasice koje nisu dobro osušene. Delikatesi kao što je čajna, pršuta i drugi, spolja izgledaju dobro osušeno, ali je unutra meso ponekad sirovo. Kada se iseče to se dobro vidi, Onda delikates treba da se ostavi na provetrivom i suvom mestu da se potpuno osuši. Drugi način je da se peče ili prži kako bi se uništile bakterije.

Krompir

Pet namirnica koje ne treba da jedete sirove

Ovo povrće je veoma ukusna hrana, ali ne može da se konzumira u sirovom stanju, zato što izaziva nelagoda u organima za varenje. Skrob u njemu može da izazove bolove u želucu, nadutost i proliv. Zato se obavezno predlaže termička obrada.

Bademi

Ovi orašasti plodovi se dele u dve vrste, postoje slatki i gorki. Gorčina dolazi od dianovodonične kiseline koja šteti želucu. Pravilo, da su sirovi orašasti plodovi korisni za želudac ne važi za bademe, zato što oni otežavaju rad želuca. Ako će se koristiti sirovi, treba da se potopte u vodu i da se oljušte pre konzumiranja, zato što braonkasta kožica koja ih obavija jako iritira stomačnu služokožu.

Patlidžan

Pet namirnica koje ne treba da jedete sirove

Patlidžan je veoma ukuno povrće, ali sadrži toksine koji se zovu solanini, i mnogo je težak. Dovodi do nadutosti i gasova, zato pre obrade treba da ga potopite u slanu vodu da se izvuče solanin. Ako se patlidžan otkine mnogo rano, može biti otrovan, zato što solanin tada ima najveću količinu,

Pečurke

Pet namirnica koje ne treba da jedete sirove

Pečurke su korisna hrana zato što od njih organizam dobija vitamin D, koji mu je potreban. Osim toga, one se odlikuju antioksidantima, kalijumom i vitaminima i grupe B. Međutim, pečurke obavezno morate termički obraditi.

Postoje recepti za salate sa sirovim pečurakama, ali one se teško vate i odvajaju toksin, takozvani arginin, zato je pravilo da se prerađuju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest