Bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Režim ishrane kod visokog krvnog pritiska

Režim ishrane kod visokog krvnog pritiska

DesislavaDesislava
Početnik
671
Merenje visokog krvnog pritiska

Loše navike u ishrani značajno doprinose povećanju krvnog pritiska. Kada je čovek srednjih godina povećanje krvnog pritiska je prirodni proces starenja, što u kombinaciji sa nepravilnim režimom ishrane može da dovede do velikog broja neželjenih nuspojava.

U razvijenim zemljama, oko 15-30 procenata svih odraslih osoba pati od visokog krvnog pritiska - hipertonije. Visoki krvni pritisak opterećuje srce i arterije, što dovodi do oštećenja osetljivih tkiva. Ovo je značajan indikator kardiovaskularnih bolesti, kao i bolesti bubrega i očiju. Što je krvni pritisak viši, to je veći rizik od arteroskleroze (začepljivanje/stvrdnjavanje arterija), infarkta miokarda (srčani udar) i insulta.

Krvni pritisak se povećava s povećanjem fizičke aktivnosti. On rasti za vreme treninga ili stresa, i opada kada smo u mirovanju. Uz to, krvni pritisak raste sa uzrastom i težinom - gojenje je čest faktor koji tome doprinosi. Jedna osoba može da bude genetski predisponirana za hipertoniju. Visok pritisak obično ne prouzrokuje primetne simpotome, ali on ne pričinjava nevidljive povrede arterija i organa. Dolazi momenat kada ti neželjeni efekti postaju vidljivi, nepovratni, oštećenja su nastala i kraj može da bude fatalan. Nije slučajno što hipertoniju nazivaju "tihi ubica".

Dijetalni saveti kod hipertonije

Ako patite od povećanogkrvnog pritiska ovde postoje neki praktični predlozi za poboljšanje vaših navika u ishrani i za smanjenje krvnog pritiska.

Izaberite zdravu i balansiranu ishranu

Ukratko, savršeni plan ishrane za smanjenje krvnog pritiska je bogat voćem, povrćem i niskomasnim mlečnim proizvodima, sa niskim sadržajem zasićenih masti. Hrana takođe treba da bude sa niskim sadržajem holesterola, sa visokim sadržajem vlakana, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, i umereno visokim sadržajem proteina.

Smanjenje soli kod visokog krvnog pritiska

Smanjite unos natrijuma (soli)

Konzumacija preterano mnogo soli ili hrane bogate natrijumom dovodi do veće apsorpcije tečnosti i uzrokuje veću razmenu krvi koja ulazi u cirkulacioni sistem. Takođe, stvara dodatno opterećenje areterijama (krvni sudovi, koji se proširavaju/sužavaju radi regulisanja krvnog pritiska i dotoka krvi).

Kao opšte pravilo može da se izdvoji konzumacija manje prerađene hrane i više sveže hrane. Natrijum se prirodno nalazi u svežoj hrani kao što je meso, orašasti plodovi, žitarice, voće, povrće i mlečni proizvodi i u mnogo manjim količinama je, nego u prerađenoj i konzervisanoj hrani.

Režim ishrane DASH kod visokog krvnog pritiska

Pridržavanje režima ishrane DASH stvara čuda što se tiče visokog krvnog pritiska. Režim je stvorio američki nutricionista Marla Heler i prevodi se kao Dijetalni pristup regulisanju hipertonije.

U osnovi, DASH predstavlja režim ishrane u dve faze. Tokom prve faze koja traje 2 nedelje, značajno treba da se smanji unos ugljenih hidrata u dnevnom meniju. To je aktivator metabolizma koji treba da se pojača. Za konzumaciju dozvoljena je riba i belo pileće meso, sirovi orašasti plodovi i semenke, mahunarke, jaja i kiselo mleko. Može da se jede svo povrće, osim krompira, koji su veoma bogati skrobom. Šećer, voće, voćni sokovi i med su apsolutno zabranjeni.

Ishrana kod visokog krvnog pritiska

U drugoj fazi ishrane DASH preporučuje se dnevni unos od oko 2000 kalorija. One treba da budu podeljene na 2-3 porcije niskomasnih proizvoda, 5-6 porcija ribe ili mesa, 1-2 jaja dnevno.

Dozvoljeno je da se uključe 2-3 porcije voća, pasta, pirinač, peciva, ovsene pahuljice i sirovo ili dinstano povrće. Šećer i proizvodi sa šećerom su veoma ograničeni, tako što može da se unosi do 1 supena kašika šećera sedmično.

Obratite pažnju na sledeće

Ljudi sa visokim krvnim pritiskom treba polako da se hrane, često i u manjim porcijama. Zapamtite da prejedanje dodatno povećava krvni pritisak.

Hrana treba da bude raznovrsna i dnevnih obroka ne treba da bude manje od 5-6, s tim što večera treba da bude barem četiri sata pre spavanja. Pun želudac pritišće srce i povećava krvni pritisak. Izbegavajte da ležete odmah nakon što ste jeli, zato što će to samo pogoršati problem. Pokušajte da se šetate nakon večere.

Ograničite unos alkohola

Zloupotreba alkohola krije niz rizika, u tom smislu što povećava krvni pritisak. Smatra se da aklkohol u malim količinama smanjuje krvni pritisak, ali velike doze imaju tačnu suprotan efekat na duže staze. Rizika od upotrebe alkohola je niz, zato je najbolje da se u potpunosti prestane sa njegovom konzumacijom. Ako pijete tablete za krvni pritisak ni u kom slučaju ne posežite ka čašici, zato što se efekat medikamenata obezvređuje.

Voda sa limunom za visoki krvni pritisak

Limun za visoki krvni pritisak

Smatra se da je limun među najboljim prirodnim srednstvima protiv hipertonije. On odlično deluje na krvne sudove, tako što ih čini mekanim i elastičnim, a to sa svoje strane pomaže u održavanju krvnog pritiska u granicama normale. Najbolje je da se limun uzima ujutru na prazan stomak, tako što se za taj cilj limun razredi u čaši tople vode. Osim što održava krvni pritisak, voda sa limunom tonira celo telo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest