Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi od konzumiranja boranije

Zdravstvene koristi od konzumiranja boranije

boranija koristi

Među blagotvornim namirnicama poznatim čovečanstvu je i ona koja se obično zanemaruje i zaobilazi jer je odavno izgubila svoju popularnost, povezana sa neukusnim obrocima i zastarelim obrascima ishrane. Reč je o boraniji, kako se ova kultura obično naziva. Ovo je potpuno nezasluženo jer je ova hrana zdrava, pristupačna i tradicionalna.

Jednogodišnja biljka, koja voli toplotu i vlagu je pogodna za jelo i sveža i konzervirana. Bere se leti kada su mahune sveže i zelene.

To je niskokalorična hrana, bez zasićenih masti, a po nutritivnoj vrednosti je bliska mesu zbog biljnih proteina karakterističnih za sve mahunarke. Vegetarijanci i vegani moraju je uključiti u svoju ishranu.

Bogatstvo hranljivih materija je raznovrsno i zaslužuje posebnu pažnju.

- vitamini su predstavljeni A, C, B kompleksom, E i K;

- od minerala u sadržaju treba pomenuti gvožđe, kalcijum, kalijum, mangan, magnezijum;

- aminokiseline su predstavljene lizinom, argininom, tirozinom, metioninom, triptofanom;

- od antioksidanata sadrži lutein, zeaksantin, beta-karoten;

konzumiranje boranije

- korisne supstance su vlakna, celuloza i skrob u sastavu.

Redovna konzumacija boranije dovodi do ravnoteže imuniteta zahvaljujući aglutininu.

Boranija reguliše nivo šećera u krvi, u stanju je da ga smanji i do 40 odsto i tako štiti od dijabetesa.

Kod poremećaja u funkcijama pankreasa i hroničnog pankreatitisa ova namirnica je korisna. Takođe je dobro da je konzumiraju dijabetičari.

Boranija smanjuje loš holesterol, reguliše napade hipertenzije i snižava pritisak, pa je dobra za zdravlje srca.

Za zadržavanje mokraće i otoke preporučuje se konzumacija boranije.

Pogodna je hrana kod bubrežnih tegoba i problema sa urinarnim traktom, cistitisa, upale bešike.

Boranija podržava organizam kod gastrointestinalnih tegoba, ublažava napade gihta, reumatske bolove, sprečava rak debelog creva i želuca.

Bogatstvo karotenoida čini je važnim za vid, antioksidativno dejstvo jača organizam i podstiče metaboličke procese.

Konzumaciju boranije treba izbegavati ili strogo ograničiti u slučajevima gastritisa, čireva, enteritisa i drugih poremećaja digestivnog sistema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni