Naučnici sa unuverziteta u Ajovi, SAD, tvrde da je veoma važno da svakog dana konzumiramo makar neku vrstu koštunjavog voća, kako bi smo telu obezbedili korisna vlakna i drzge materije.
Eksperti su mišljenja da pet vrsta koštunjavog voća je veoma korisno za zdravlje svakog čoveka, bez obzira na njegov pol, težinu ili godine. Na prvom mestu je indijski orah.
On je veoma bogat monozasićenim mastima, koje štite srčani mišić. Osim toga, u ovom koštunjavom voću se nalaze i velike količine fosfora, kalijuma, magnezijuma i vitamina B, a koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.
Međutim, treba biti oprezan, jer konzumiranje indijskog oraha u prekomernim količinama može dovesti do opstipacije i glavobolje. Bademi su bogati kalcijumom, belančevinama i drugim korisnim vlaknima. Štite organizam od rizika od razvoja kardiovaskularnih oboljenja i dosta drugih hroničnih bolesti.
Bademi su veoma korisni za ljude koji imaju problema sa viškom kilograma, jer ublažavaju osećaj gladi. Lešnik je najviše zdrav i koristan kada se jede u sirovom stanju.
Pomaže u proizvodnji krvi i poboljšava psihičko zdravlje. Orahe bi trebalo da konzumiraju vegetarijanci, jer su bogati omega-3 masnim kiselinama.
Pozitivno deluju n amozak i srce i moćan su antioksidant i prirodan su izvor monozasićenih masnoća, vitamina E i korisnih minerala.
Redovna konzumacija oraha snižava loš holesterol. Kikiriki je bogat magnezijumom i cinkom, pa samim tim normalizuje rad kardiovaskularnog sistema.
Vitamin B, koji se nalazi u velikim količinama u orašastim plodovima, štiti od psihičkih problema koji se javljaju kod starijih ljudi.
Komentari