Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Neočekivane koristi od oraha

Neočekivane koristi od oraha

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2461
Konzumiranje oraha

Zdravim koristima oraha prosto nema kraja. Uprkos tome što su visokokalorični, oni su izuzetno korisni orašasti plodovi. Redovan unos oraha nas čuva od mnogih oboljenja.

Dobar izvor omega-3 esencijalnih masnih kiselina, kao što su mangan i bakar, uključivanje oraha u ishranu može da bude važan korak poboljšavanje kardiovaskularnog sistema. Oni pomažu sprečavanju rizika od raka i kardiovaskularnih bolesti. Sprečavaju bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova.

Orasi sadrže mnogo minerala, uključujući i kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan i kalijum. Mangan je sam po sebi od bitnog značaja za rasto, regeneraciju, kao i pravilno metabolisanje šećera, insulina i holesterola.

Orasi

Ljudi koji redovno konzumiraju orahe ne pade od visokog krvnog pritiska. Orasi poboljšavaju nivo holesterola ljudi sa dijabetesom tip 2 i pomažu smanjenju nivoa nekoliko molekula koji pomažu razvijanju ateroskleroze.

Orasi štite čvrstinu kostiju i sprečavaju stvaranje kamena u žuči. Preporučuju se kod dijeta pošto smanjuju rizik od povišenja težine. Konzumiranje 5-6 oraha pre jela smanjuje nivo gladi. Osim toga osigurava hranjiva sredstva koja su veoma važna.

Koristi od oraha

Ovi ukusni orašasti plodovi deluju protiv upalno, održavaju imunitet i imaju antikancerogena dejstva. To je zbog toga što sadrže 16 antioksidanata fenola, vitamin E, kao i elagovu i galovu kiselinu, proteine (posebno triptofan) i vlakna.

Šaka oraha osigurava organizmu 4 grama proteina, 2 grama vlakana i 2, 5 grama omega 3 masnih kiselina. Orasi su sposobni da reglulišu san. To se dešava uz pomoć melatonina koji se nalazi u ovim orašastim plodovima, u njegovoj biodostupnoj formi. To je hormon koji se proizvodi od epifizne žlezde.

Interesantna činjenica je da žene koje jedu bar dve šake oraha sedmično su s 25 % nižim rizikom od smanjenja kamena u žuču. Osim mnogih svojim pozitivnih svojstava, orah je najbolje konzumirati sirov, ali sa sa izuzetno bogatim asortimanom proizvoda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest