Zdravim koristima oraha prosto nema kraja. Uprkos tome što su visokokalorični, oni su izuzetno korisni orašasti plodovi. Redovan unos oraha nas čuva od mnogih oboljenja.
Dobar izvor omega-3 esencijalnih masnih kiselina, kao što su mangan i bakar, uključivanje oraha u ishranu može da bude važan korak poboljšavanje kardiovaskularnog sistema. Oni pomažu sprečavanju rizika od raka i kardiovaskularnih bolesti. Sprečavaju bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova.
Orasi sadrže mnogo minerala, uključujući i kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan i kalijum. Mangan je sam po sebi od bitnog značaja za rasto, regeneraciju, kao i pravilno metabolisanje šećera, insulina i holesterola.
Ljudi koji redovno konzumiraju orahe ne pade od visokog krvnog pritiska. Orasi poboljšavaju nivo holesterola ljudi sa dijabetesom tip 2 i pomažu smanjenju nivoa nekoliko molekula koji pomažu razvijanju ateroskleroze.
Orasi štite čvrstinu kostiju i sprečavaju stvaranje kamena u žuči. Preporučuju se kod dijeta pošto smanjuju rizik od povišenja težine. Konzumiranje 5-6 oraha pre jela smanjuje nivo gladi. Osim toga osigurava hranjiva sredstva koja su veoma važna.
Ovi ukusni orašasti plodovi deluju protiv upalno, održavaju imunitet i imaju antikancerogena dejstva. To je zbog toga što sadrže 16 antioksidanata fenola, vitamin E, kao i elagovu i galovu kiselinu, proteine (posebno triptofan) i vlakna.
Šaka oraha osigurava organizmu 4 grama proteina, 2 grama vlakana i 2, 5 grama omega 3 masnih kiselina. Orasi su sposobni da reglulišu san. To se dešava uz pomoć melatonina koji se nalazi u ovim orašastim plodovima, u njegovoj biodostupnoj formi. To je hormon koji se proizvodi od epifizne žlezde.
Interesantna činjenica je da žene koje jedu bar dve šake oraha sedmično su s 25 % nižim rizikom od smanjenja kamena u žuču. Osim mnogih svojim pozitivnih svojstava, orah je najbolje konzumirati sirov, ali sa sa izuzetno bogatim asortimanom proizvoda.
Komentari