bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Soja sos: 10 stvari koje možda niste znali

Soja sos: 10 stvari koje možda niste znali

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
1276
Sastojci soja sosa

Unikatnog ukusa i bogat aromama - soja sos ne može da ostane neprimećen! Ne samo da impresionira, već nas i tera da ga tražimo, jer je nedostatak karaktera uvek evidentan.

Poznajemo njegov ukus i znamo kada nam je potreban, ali da li znamo sve o njemu? Evo 10 činjenica o soja sosu koje možda niste čuli:

Sastoji se od 4 osnovna proizvoda

Soja sos je rezultat procesa prirodne fermentacije. On se sastoji od četiri glavna proizvoda - zrnaca soje, pšenice, soli i vode. Svaki od njih se pažljivo bira. Zrnca soje se najpre na određeno vreme potope u vodu, pre nego što budu skuvana. Pšenica se peče na visokoj temperaturi, pre nego što bude samlevena, što pomaže da se ubrza proces njene fermentacije. So se rastvara u vodi.

Sadrži korisne materije

Zrnca soje su razlog zbog kojeg soja sos sadrži proteine. Pšenica obezbeđuje ugljene hidrate. Međutim, ona je i sastojak koji dodaje aromu i onu poznatu slatkoću koja soja sos čini tako različitim.

So rastvorena u vodi ili drugim rečima - posoljena voda, igra važnu ulogu u brzom rasprostranjivanju bakterija za vreme fermentacije što je pretvara u prirodni konzervans. Prema brojnim proučavanjima on je koristan i zbog vitamina K2, pomaže u varenju i metabolizmu, ima antioksidansna svojstva.

Rođen je u Kini

Kinesko poreklo

Pradeda soja sosa rođen je u Drevnoj Kini i zvao se jiang. Pretpostavlja se da naziv soja sosa potiče od imena ovog dalekog rođaka konzervisane hrane. Tada su ljudi pravili različite vrste jiang-a - na bazi ribe, morskih plodova, povrća ili zrna. ALi zbog toga što su žitarice bile lakše za nabavku i obradu, namestile su se kao osnovne. Vremenomsu Japan i druge susedne države Kine takođe počele da prave « jiang » od zrnevlja što je početak soja sosa onakvog kakvog ga danas poznajemo.

Fabrika u Japanu

Nije odrastao u Japanu

Kada je ušao u Japan, jiang koji je stvoren u Kini, pretrpeo je brojne i različite transformacije. Tako je on postepeno evoluirao i pretvorio se u važan deo kulture ishrane Japanaca. A oni su mu se kako treba zahvalili. Proces proizvodnje prirodno fermentisanog soja sosa bio je razrađen i ustanovio se tamo u 17. veku. Ovo je postalo razlog za njegovo postepeno rasprostranjivanje u celoj zemlji. Do tada se soja sos ručno proizvodio.

Postoje različite vrste soja sosa

Sladak, bez glutena, za suši, za salatu, sa ukusom pomorandže. Terijaki, za roštilj i još mnoge vrste mogu da se pronađu na štandovima i na specijalizovanim sajtovima. Pogodni su za kulinare specijalnih ukusa i potreba. Kikkoman na primer ima soja sos sa 43% manje soli, pogodan za one koje ne vole da im je slano. Postoji i takav koji je razrađen kao marinada za one koji njime žele da začine pečena ili pržena mesa.

Soja sos

Neverovatna boja - reakcija Majara

Neverovatna karakteristična boja soja sosa je rezultat toga što je prihvaćeno da se nazove reakcija Majara. Ona se nadgleda od dva do tri meseca nakon početka fermentacije. Glukoza i ostale vrste šećera se povezuju sa aminokiselinama i to dovodi do bojenja u smeđe. Uzrok je melanoid koji zapravo i daje prijatan "ten" soja sosa.

Soja sos potamni kao rezultat oksidacije, odnosno u kontaktu sa kiseonikom. Čuvanje na niskoj temperaturi ubrzava ovu reakciju. Zato stručnjaci i preporučuju da se soja sos drži u frižideru nakon otvaranja.

Fermentacija soja sosa

Fermentacija sa 300 aroma

Oko 300 različitih aroma, među kojima su one koje podsećaju na cveće, voće, čak kafu i viski, se formiraju za vreme procesa fermentacije koji traje nekoliko meseci. Svaka od ovih 300 aroma sadrži tako malu količinu, da ga čovek zaista ne može osetiti. Ali svi zajedno čine soja sos i čine ga zaista neodoljivim i veoma apetitnim. U sosevima Kikkoman postoji još jedna unikatna aroma - pečenog što je jedan od razloga zašto je postao poznat na četiri kraja sveta.

Ukus umamija - peti ukus sveta

Čovek poznaje slatko, kiselo, slano i gorko, ali umami je peti ukus iako još uvek nije zvanično priznat. A nezvanično on već pokorava svet soja sosem Kikkoman. Harmonična kombinacija ukusa slatkog, kiselog, slanog, gorkog i umamija u njemu je jedna od formula uspeha.

Soja sos je izuzetno bogat prirodnim sastojcima umamija koji se obrazuju za vreme fermentacije. Oni se sastoje od približno 20 različitih aminokiselina, dobijene kod fermentacije proteina.

Začinjavanje jela soja sosom

Možete da zamenite so soja sosem

Ako generalno želite da smanjite konzumaciju soli, možete da ga zamenite soja sosem, najbolje prirodno fermentisan. Pet osnovnih ukusa - slano, kiselo, gorko, slatko i umami međusobno reaguju. Zapravo, upravo umami doprinosi osećaju slanoće jela. a ovaj ukus je široko zastupljen u soja sosu Kikkoman. Tako da mirno možete da se oslobodite soli, kada ga koristite i definitivno nećete izgubite ništa od ukusa jela, čak naprotiv.

Soja sos Kikkoman

10. Posebna flašica za posebni sos

Da li znate da je flašicu za soja sos Kikkoman posebno izmislio jedan od najpoznatijih francuskih industrijalnih dizajnera, Kendži Ekuan. Danas ona je deo ekspozicija u Muzeju moderne umetsnosti u Njuroku, njegova kopija je deo kolekcije dizajnerskog centra u Rejn-Vestfaliju u Nemačkoj, a takođe i u muzeju primenjenih umetsnosti u Beču.

Flaša u obliku garafe je od 150 ml i dokazala je svoja svojstva od 1961. godine do danas. Osim toga što je savršena za dekoraciju stola, ona ima i neverovatna praktična svojstva - njena savršena cev omogućava da se sos dozira do kapljice, a materijal od kod je napravljna, daje mogućnost da se dugo koristi, kada sos začini naša jela do svoje poslednje kapljice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest